Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στους τοπικούς φορείς του Ηρακλείου, έπειτα από την πρόθεση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να αποκτήσει το χώρο του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» μετά την μετεγκατάσταση του στο νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Εξαιτίας της ανησυχίας του, ο Δήμαρχος Ηρακλείου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στις 9:30 το πρωί της Δευτέρας στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Υπενθυμίζεται, πως o δήμος Ηρακλείου, είναι συνιδιοκτήτης της έκτασης των 3.587 στρεμμάτων κατά το 1/3. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές και τοπικοί φορείς, προκειμένου να συζητήσουν και να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων. Οι ίδιοι αποφάσισαν να ζητήσουν άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ δηλώνουν ενωμένοι για το κοινό συμφέρον των πολιτών του Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης, Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, και Γιώργος Λογιάδης, εκπρόσωπος του Βασίλη Κεγκέρογλου, οι επικεφαλής  των παρατάξεων Ηλίας Λυγερός, Γιώργος Σισαμάκης , Δημήτρης Βρύσαλης , Βαγγελιώ Σχοιναράκη, Μανόλης Βασιλάκης, Πέτρος Ινιωτάκης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της παράταξης  «Ηράκλειο 3.7.5» Νίκος Γιαλιτάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός και η Γ.Γ. του Δήμου Ευγενία Στυλιανού. Απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων στη βουλή ο βουλευτής Μανόλης Συντιχάκης.

Ωστόσο, βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης διαφωνούν για τον χειρισμό του θέματος έως σήμερα, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ένταση στην έκτακτη σύσκεψη. 

Να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα συναρμόδια Υπουργεία είχαν συμφωνήσει να συμμετέχει ενεργά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και η τοπική κοινωνία στις όποιες παρεμβάσεις.

«Είναι ένα θέμα που αφορά όλο το Ηράκλειο, αλλά και περιοχές πέραν αυτού», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός. «Θα επιδιώξουμε μια συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι προθέσεις τους γιατί μέχρι τώρα η τακτική που ακολουθούν κατά τη γνώμη μας δεν είναι σωστή. Στη συνέχεια θα συγκαλέσουμε μια κοινή σύσκεψη του περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου, στην οποία θα εκθέσουμε όλα τα πεπραγμένα και θα προχωρήσουμε ανάλογα με τις εξηγήσεις που θα υπάρξουν. Ο δήμος Ηρακλείου είχε εισπράξει τα εύσημα από την κυβέρνηση για το υλικό χωρικό και δε περιμέναμε ότι θα προχωρούσαν σε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς να μας ενημερώσουν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Γιώργος Καραντινός, ανέφερε ότι, «πάγια θέση μας είναι ότι η δημοτική αρχή θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε λύση προκριθεί από την Κυβέρνηση ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο δήμος Ηρακλείου, με εκτεταμένη διαβούλευση και ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. έχει εκπονήσει μια τεχνική έκθεση που θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση συναίνεσης για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα αναπτυξιακό έργο και θα φέρει χρήματα σε όλη την Κρήτη».

Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης ανέφερε ότι ως ως κυβερνητικός βουλευτής δεν αισθάνεται ότι δέχεται πυρά. «Αισθάνομαι ότι συμμετάσχω σε μια κουβέντα όπου υπάρχει ανταλλαγή επιχειρημάτων για ένα κοινό σκοπό. Η έκταση του αεροδρομίου και ένα μέρος της ανήκουν στο δήμο Ηρακλείου, οπότε θεωρούμε όλοι δεδομένο ότι στην αξιοποίηση αυτής, το Ηράκλειο θα έχει τον σημαντικότερο ρόλο για την κατάληξη της επένδυσης. Ο δήμος Ηρακλείου βρίσκεται ορθώς σε εγρήγορση μετά τις ανακοινώσεις ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει την ωρίμανση του έργου της αξιοποίησης. Αυτό δε σημαίνει ότι εκχωρείται κάποιο δικαίωμα του δήμου στο ΤΑΙΠΕΔ, τεχνικά μόνο θα συμβάλει στο πως θα οριστικοποιηθεί και με ποιο τρόπο θα δημοπρατηθεί αυτό το μεγάλο έργο. Αφού συσταθεί όλη η ομάδα ωρίμανσης του έργου θα δούμε πως θα διαμορφωθεί αυτό το πεδίο. Αυτό που διεκδικούμε όλοι είναι ο δήμος Ηρακλείου να συμμετέχει στην αξιοποίηση αυτής της επένδυσης».
Ο Γιώργος Λογιάδης, δήλωσε λακωνικά ότι, «έχουν απαξιωθεί και οι δήμοι και οι περιφέρειες και η κυβέρνηση. όλη η δημόσια περιουσία έχει παρθεί στο ΤΑΙΠΕΔ».
Κλείνοντας, ο δικηγόρος Ευρυπίδης Κουκιαδάκης διευκρίνισε ότι, «ο δήμος Ηρακλείου ως καθολικός διάδοχος του δήμου Νέας Αλικαρνασσού είναι συνιδιοκτήτης της γης που φιλοξενείται το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης. Κακώς δεν είχαμε κάνει μέχρι σήμερα αγωγή για να αποζητούμε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας αποζημίωση χρήσεως. Όπως καλώς είχαμε κάνει με τις φυλακές Αλικαρνασσού. Υπακούν στο ίδιο νομικό καθεστώς με την ίδια απόφαση του Αρείου Πάγου έχει αναγνωριστεί η κυριότητα του δήμου κατά το 1/3. Οι ιδιώτες συνιδιοκτήτες του δήμου έχουν ήδη αποζημιωθεί με χρήματα και απαλλοτρίωσαν το ακίνητό τους. Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να αισθανόμαστε ισχυροί στη διαπραγμάτευση που θα κάνουμε με την κυβέρνηση. Δεν είμαστε φτωχοί συγγενείς, είμαστε ιδιοκτήτες κατά το 1/3.»
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη μεταξύ άλλων, επεσήμανε, «η δική μας φωνή ενώνεται με τη φωνή του Δήμου και μαζί με μια κοινή αντιπροσωπεία, θα κάνουμε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία στην Αθήνα και ν’ ακολουθήσει η κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου. Με τη στήριξη των Επιμελητηρίων και όλων των φορέων να προχωρήσουμε σε μια οργανωμένη διεκδίκηση. Δεν πρέπει να μείνει το ζήτημα αυτό χωρίς διεκδίκηση και θα πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση σε ότι σχεδιάζουν, χωρίς εμάς».