Στα χέρια του ΥΠΕΝ το πόρισμα για τα μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Πρέπει να διαβάσετε

Στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ βρίσκεται η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) για τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ που αφορούσε τα μικρά φωτοβολταϊκά έως 400 κιλοβάτ σε Κρήτη και Πελοπόννησο, ολοκληρώνοντας μια πολύμηνη διαδικασία που ρίχνει βαριά σκιά στην λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποδοχής αιτήσεων και στα όσα μεσολάβησαν αφήνοντας εκτός την μεγαλύτερη μερίδα των αιτούντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Αρχής συνοδεύεται και με την εισήγηση για την επιβολή προστίμου 1 εκατ. ευρώ στον διαχειριστή όπως έχει ήδη γράψει το newmoney. Το πρόστιμο αφορά το application που χρησιμοποιήθηκε στο διαγωνισμό, το οποίο όπως αποδείχτηκε δεν υπήρξε αποτελεσματικό, παρεμποδίζοντας τις διαδικασίες της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των ενδιαφερομένων. Αφορά όμως και την απώλεια σημαντικών καταγραφών του ηλεκτρονικού συστήματος, δυο μήνες μετά τους διαγωνισμούς, κάτι που δυσκόλεψε την έρευνα και την τεκμηρίωση των καταγγελιών.

Οι καταγγέλλοντες είχαν απευθυνθεί στην Ρυθμιστική Αρχή πέρσι για όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια του διαγωνισμού και τους εμπόδισαν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους, κάνοντας λόγο για αθέμιτες πρακτικές και χρήση ρομποτικών συστημάτων που θα ήταν αδύνατο να ανταγωνιστούν.

Η ΡΑΑΕΥ είχε αποφασίσει  τότε να αναστείλει την διαδικασία χορήγησης όρων σύνδεσης και ανέθεσε την υπόθεση σε ειδικό εμπειρογνώμονα για διερεύνηση των καταγγελιών. Το σχετικό πόρισμα που διέρρευσε το καλοκαίρι, αποκάλυπτε τα μεγάλα κενά του διαγωνισμού χωρίς όμως να τεκμηριώνει με σαφήνεια όπως ισχυρίζεται η ΡΑΑΕΥ, ότι πρέπει να ακυρωθεί ή να συνεχιστεί. Την πολιτική αυτή απόφαση, η οποία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον θα χρειαστεί να πάρει τις επόμενες μέρες, η ηγεσία του ΥΠΕΝ για να δώσει τέλος σε ένα σήριαλ που σε λίγες μέρες συμπληρώνει ένα χρόνο.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα