Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στ. Αρναουτάκης: «Ισχυρό διαβατήριο για την Κρήτη στον κόσμο η κρητική γαστρονομία»

Πρέπει να διαβάσετε

«Η κρητική γαστρονομία αποτελεί ένα ισχυρό διαβατήριο που καθιερώνει την Κρήτηως έναν τόπο όπου η γεωγραφία συναντιέται με την παράδοση και διασυνδέεται ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό»τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαιρετίζοντας στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμουτις τριήμερες εκδηλώσεις «Κρητικός Διατροφικός ΠολιτισμόςΓη– τροφή– υγεία» που οργανώνει η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «ΠΛΟΗΓΟΣ»με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιμέρους τοπικές παραδόσεις ως βασική συνιστώσα διαμόρφωσης του μοντέλου της κρητικής διατροφής και την ύπαιθρο ως τον θεματοφύλακά τηςο θεσμός του κρητικού διατροφικού πολιτισιμούυλοποιείται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική περιοχή της κρητικής υπαίθρου συμπεριλαμβάνοντας επιμέρους περιφερειακές περιοχές και χωριάΌραμά του είναι ν’ αποτελέσει παγκρήτιο και διεθνή κοινό τόπο συνάντησηςδιαλόγουδικτύωσηςδράσης και ανάδειξης για τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό και να συμβάλλει στην ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των τοπικών συστημάτων μέσω ετήσιων σταθερών πολιτιστικών και αναπτυξιακών δράσεων.

Στο πλαίσιο αυτό συνδράμει καθοριστικά η Περιφέρεια Κρήτηςμέσα από την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πόρωνμε τη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσηςμε τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξηςπροωθεί τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων της Αγροδιατροφήςτων Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων προκειμένου από κοινούόπως τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης«να αναδείξουμε την αξία του Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμούνα εισάγουμε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που κινητοποιούν τα τοπικά συστήματατους φορείς και τους συλλόγουςκαι βεβαίως να προωθήσουμε τη στροφή προς την βιώσιμη και ποιοτική γεωργία».

Με δεδομένη την στρατηγική επιλογή να θέσει σε προτεραιότητα την ανάδειξης της κρητικής διατροφήςη Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει τη συνεργασία με τους Δήμους της Κρήτηςτα επιμελητήριατις ενώσεις των παραγωγώντους αναπτυξιακούς φορείςόπως ο Πλοηγόςαναδεικνύοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κρήτημε αιχμή του δόρατος τον τομέα του Διατροφικού Πολιτισμούμέσα από τις τοπικές συνέργειεςοι οποίες προσφέρουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Στην αφετηρία των τριήμερων εκδηλώσεωνο Περιφερειάρχης Κρήτης συνεχάρη τα στελέχη του Πλοηγού για την άριστη προετοιμασίατα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμούτα μέλη της Πανεπιστημιακές Κοινότηταςτους εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Φορέωντα μέλη τοπικών δικτύων παραγωγών, τονίζοντας πως «η Κρητική διατροφήείναι μια κοινωνική πρακτικήένα σύνολο δεξιοτήτωνγνώσηςπρακτικών και παραδόσεωνπου μεταδίδεται από γενιά σε γενιάμέσα στο χρόνο και στο χώροπαραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοσητον πολιτισμότα ήθη και τα έθιμα του νησιού».  

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα