Η Κομισιόν σε μία κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης για τα εμβόλια, επιχειρώντας να στείλει και ένα σαφές μήνυμα για τις ισορροπίες της ευρωκοινότητας προχωράει στη δημιουργία ειδικής ομάδας για τη διανομή των εμβολίων ενώ την ίδια ώρα ανοίγει τον φάκελο για κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι αποφάσεις αναμένονται στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Σε αυτό το πλαίσιο η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ζήτησε από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου μεγιστοποίηση της πίεσης στις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν εμβόλια από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολίων που παραλαμβάνουν τα κράτη-μέλη.

«Μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στις φαρμακευτικές εταιρίες για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η κ. Σπυράκη προσθέτοντας πως «η Ελλάδα κέρδισε το γεγονός ότι έχει έγκαιρα τα εμβόλια. Υπάρχουν σημαντικά οφέλη από τις κοινές παραγγελίες της ΕΕ».

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην έλλειψη πρώτων υλών για τη μαζικότερη παραγωγή εμβολίων covid.

«Η πίεση ποτέ δεν έβλαψε. Πρέπει συντονισμένα να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στις φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σημείωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ ξεκαθαρίζοντας πως οι παραλαβές εμβολίων στην Ε.Ε. προηγούνται επειδή έχουν δοθεί προκαταβολές.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για επάρκεια εμβολίων το επόμενο διάστημα προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.

Εξάλλου, δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών για μια συντονισμένη απάντηση στην υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη: να έχει εμβολιαστεί έως τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, και μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη μέλη θα έπρεπε να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Παράλληλα η Μαρία Σπυράκη απάντησε και στο σχόλιο της ευρωβουλευτή της Γαλλίας Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, η οποία χαρακτήρισε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «δυσμενή διάκριση» για τα φτωχότερα κράτη έναντι των πλουσιότερων. 

«Το πιστοποιητικό του εμβολιασμού, δεν είναι διάκριση, δεν είναι υποχρεωτικό ούτε προϋπόθεση για ταξίδι», τόνισε η κ. Σπυράκη προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν οι τουριστικές μετακινήσεις.