Σπίτι μου: Τα στατιστικά του προγράμματος – «Πράσινο φως» για 716 αιτήσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Πέντε στατιστικά για την υλοποίηση του νέου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου», έδωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη των αιτήσεων, στο πλαίσιο της Στεγαστικής Πολιτικής για την «Φθηνή Στέγη».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανταπόκριση των νέων και των νέων ζευγαριών στο νέο πρόγραμμα απόκτησης πρώτης κατοικίας μέσω χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων «υπήρξε εντυπωσιακή».

Σύμφωνα με την ΔΥΠΑ:

  1. Από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου, υποβλήθηκαν συνολικά 25.934 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 5.800, δηλαδή πάνω από 1 στις 5 (22%).
  2. Από τις 5.800 αξιολογημένες αιτήσεις, έχουν λάβει προέγκριση 3.585, δηλαδή σχεδόν 2 στις 3 (62%), ενώ οι υπόλοιπες έχουν απορριφθεί καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις του προγράμματος.
  3. Από τις 3.585 προεγκρίσεις, 716 (20%) έχουν ήδη προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της έγκρισης του δανείου καθώς έχει ήδη βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος. Με λίγα λόγια, μέσα σε περίπου ένα μήνα 716 νέοι και νέα ζευγάρια έχουν ήδη εγκεκριμένο δάνειο και έχουν βρει το ακίνητο που θα αγοράσουν.
  4. Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των εγκεκριμένων δανείων, το 37% αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική, το 22% στην Κεντρική Μακεδονία, το 8% στη Θεσσαλία και το 6% στη Δυτική Ελλάδα.
  5. Επίσης, το μέσο δάνειο ανέρχεται σε 106.307 ευρώ, με συνολικό δεσμευμένο ποσό τα 76.116.144 ευρώ για τα 716 δάνεια, ενώ το 64% αφορά σε ζευγάρια.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται από τη ΔΥΠΑ και είναι άτοκο, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο αίναι άτοκο στο σύνολό του.

«Μικρή» η κάλυψη σύμφωνα με τον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής

Η ανακοίνωση της ΔΥΠΑ έρχεται σε απάντηση των δημοσιεύματων που αναφέρονται στη διαθεσιμότητα ακινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος και θέλει να τονίσει τα εξής:

Σε δελτίο τύπου στις 26 Απριλίου, ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής (Σ.Μ.Α.Σ.Α.Α.) τονίζει «ότι από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα μόνο το 32% πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος». Δηλαδή, 14.899 ακίνητα πληρούν τις προϋποθέσεις μόνο στην Αττική. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα είναι πανελλαδικό και στοχεύει αρχικά σε 10.000 ωφελούμενους σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι το ποσό των 150.000 ευρώ αφορά το όριο του δανείου, όπως επίσης ότι το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον Σύλλογο Μεσιτών Αττικής, το 32% των διαθέσιμων ακινήτων στο λεκανοπέδιο, είναι ακίνητα τα οποία είναι κατασκευασμένα – κυρίως – τη δεκαετία του 1970 και βρίσκονται σε περιοχές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη, ο Άγιος Παντελεήμονας και η πλατεία Αττικής, ενώ χρήζουν και μεγάλης ανακαίνισης.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η μεγάλη ζήτηση λόγω του προγράμματος έφερε και σημαντική αύξηση των τιμών, κατά 15%, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα