Ένα σπάνιο περιστατικό εγκεφαλίτιδας από τσίμπημα τσιμπουριού σε κτηνοτρόφο, εμφανίστηκε στην περιοχή του δήμου Ιάσμου Ροδόπης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το evros-news.gr, από την κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα όπως ονομάζεται, νόσησε ένας 56χρονος κτηνοτρόφος. Μάλιστα, νοσηλεύθηκε με ήπια συμπτώματα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής από όπου πήρε ήδη εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία του, αλλά συναγερμός σήμανε για την περίπτωσή του.

Κι αυτό γιατί το στέλεχος αυτό της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας, έχει παρουσιαστεί μόνο έξι φορές στην Ελλάδα διαχρονικά, σύμφωνα με το τοπικό μέσο. Είναι δηλαδή εξαιρετικά σπάνιο και για αυτό ενημερώθηκε ήδη ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να γίνει έρευνα και ιχνηλάτηση όχι μόνο στα ζώα (συνήθως μεταδίδεται ευκολότερα από κατσίκια), αλλά και στο περιβάλλον του ατόμου που νόσησε.

Σημειώνεται πως τα τσιμπήματα από τσιμπούρια δεν είναι φυσικά σπάνια και ιδιαίτερα σε περιοχές με κοπάδια ζώων είναι κάτι που συμβαίνει. Όμως να προκαλούν εγκεφαλίτιδες δεν είναι τόσο συνηθισμένο.

Τι είναι η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα;

Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα είναι μια ιογενής νόσος, που μεταδίδεται με τα δήγματα από κρότωνες (τσιμπούρια), αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα αγελάδων και αιγοπροβάτων. Η μετάδοση συμβαίνει συνήθως σε δασικές και αγροτικές περιοχές από τον Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο, με τη μεγαλύτερη επίπτωση τον Ιούλιο.

Η κεφαλαλγία, ο πυρετός και άλλα κλινικά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη εμφανίζονται απότομα μία με δύο εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό. Αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν έπειτα από μια εβδομάδα περίπου, αλλά, σε μερικές περιπτώσεις, η νόσος επανέρχεται ύστερα από λίγες ημέρες έκδηλης ανάρρωσης.

Αυτή η δεύτερη φάση, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στο τοπικό μέσο, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και εκδηλώνεται με πυρετό συνοδευόμενο από νευρολογικά συμπτώματα, όπως οι σπασμοί, η παράλυση και το κώμα που οφείλονται στην εγκεφαλική λοίμωξη.