test

Σπανάκης από Χανιά: Αυξήθηκαν κατά 17% οι θέσεις εργασίας στο νομό – «Αγκάθι» η έλλειψη προσωπικού σε τουρισμό και εστίαση

Πρέπει να διαβάσετε

Στα Χανιά βρίσκεται σήμερα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Μέσα Ενημέρωσης σε ξενοδοχείο της πόλης των Χανιών, ο κ. Σπανάκης αναφέρθηκε σε μία σειρά από ζητήματα και μεταξύ άλλων στην αύξηση των θέσεων εργασίας στο νομό Χανίων, στην ανοδική τάση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στο νομό, στην έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό και την εστίαση αλλά και στην ατζέντα του κόμματος για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε ότι στα Χανιά αυξήθηκαν κατά 17% οι θέσεις εργασίας, κατά 14,3% οι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι αλλά και μια αύξηση της τάξεως 14,5%  στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια επίσπευσης στην απονομή των συντάξεων και μάλιστα για την Κρήτη, όπου το θέμα έχει τεθεί πολλές φορές από τους βουλευτές του νομού Χανιών, αλλά και από τους βουλευτές των άλλων γειτονικών νομών. Ειδικά για την Κρήτη όσον αφορά ΕΦΚΑ υπάρχει μια ιδιαίτερη μέριμνα και οργάνωση για να υπάρξει επίσπευση.

Το 2019 υπήρχαν 66.110 θέσεις εργασίας στα Χανιά και το 2023 έχουμε 77.116 δηλαδή μια αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 11.006 θέσεις, μια αύξηση που προσεγγίζει το 17%.

Όσον αφορά τους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους έχουν αυξηθεί κατά 7.433 δηλαδή περίπου 14,3% στο νομό Χανίων.

Πάρα πολύ σημαντική είναι και η αύξηση των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νομό Χανίων. από 7.454 το 2019 το 2023 έχουμε 8.534 εργοδότες, δηλαδή 1.080 εργοδότες παραπάνω από το 2019, μια αύξηση της τάξεως 14,5%».

Αναφορικά με τον τομέα του τουρισμού και της εστίασης ο κ. Σπανάκης ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζομένους, παρά την αύξηση των θέσεων εργασίας,  τονίζοντας ότι το Υπουργείο έχει κάνει ήδη κάποια βήματα για την επίλυση του ζητήματος.
«Φύγαμε από την μια πλευρά του λόφου που είχαμε ανεργία που ξεπερνούσε το 17% και έχουμε πάει στην άλλη πλευρά του λόφου που έχουμε αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά δεν μπορεί να υπάρξει κάλυψη σε επίπεδο εργαζομένων. Ήδη το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επεξεργάζεται και σε Περιφερειακό επίπεδο συγκεκριμένα ζητήματα,  έχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα, έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας. Το θετικό είναι ότι ταυτόχρονα με αυτά τα δεδομένα είναι ότι έχουμε παραλάβει ένα κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, σήμερα να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός να διαμορφωθεί από 1.251 ευρώ,  στα 1.500 ευρώ. Στον κλάδο του τουρισμού, ο μέσος μισθός είναι πάνω από 1.251 ευρώ που είναι ο μέσος μισθός για όλους τους κλάδους», ανέφερε ο κ. Σπανάκης.

Ο κ. Σπανάκης αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είπε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική παράταξη στη χώρα που έχει διαμορφωμένη ουσιαστική ατζέντα και ζήτησε από τους πολίτες να εμπιστευτούν το κόμμα.

«Σε λιγότερο από 25 ημέρες θα έχουμε την εκλογική αναμέτρηση των Ευρωεκλογών και σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχουν κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας. Ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να θέσουμε το τι έχει γίνει από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι σήμερα. Δεύτερον να κάνουμε ξεκάθαρη την πολιτική ατζέντα και το τι εμείς θα διεκδικήσουμε τα επόμενα χρόνια και η Ευρωομάδα που θα εκλεγεί, από ένα από τα πιο δυνατά ψηφοδέλτια που έχουν φτιαχτεί ποτέ στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. 

Η Νέα Δημοκρατία έιναι ένα κόμμα ανοιχτό και με μια ατζέντα που την έχει διαμορφώσει ο Πρωθυπουργός και την έχει θέσει ξεκάθαρα όπως τη διεκδίκηση για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Θέτουμε υπόψη ότι πρέπει η Ευρώπη να εφαρμόσει μια κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό αλλά και για την άμυνα αλλά κυρίως την κοινή πολιτική που πρέπει να εφαρμόσει η Ευρώπη της επόμενης ημέρας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της προσωρινής και εισαγόμενης ακρίβειας που πλήττει όλα τα ευρωπαικά κράτη, αλλά αριθμητικά και αποδεδειγμένα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει με μεγάλη επιτυχία αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ακρίβειας, όμως έχουμε μπροστά μας δρόμο ανηφορικό.

Θέλουμε η φωνή της Νέας Δημοκρατίας να είναι ισχυρή στο επόμενο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Ζητάμε από τους πολίτες να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη σειρά των ζητημάτων που υπάρχουν γιατί σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική παράταξη στη χώρα που έχει διαμορφωμένη ουσιαστική ατζέντα και προτασιακό λόγο απέναντι στους ‘Ελληνες πολίτες».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Γιάννης Λοβέρδος και η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίνα Στέφου.

Ακολούθησε συζήτηση με φορείς της πόλης των Χανίων.

 

Ο κ. Σπανάκης το πρωί της Πέμπτης πραγματοποίησε μια σειρά επισκέψεων στο νομό. Πιο συγκεκριμένα νωρίς το πρωί επισκέφθηκε την πρότυπη μονάδα παραγωγής πυροσβεστήρων MOBIAC, ενώ στη συνέχεια παρέστη στο Μνήμα, Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου Χανίων. Αργότερα επισκέφθηκε το Δημαρχείο και την αγορά της Κισσάμου ενώ νωρίς το μεσημέρι πραγματοποίησε επίσκεψη στην αγορά της πόλης των Χανίων και αργότερα συναντήθηκε με το Δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη στο Δημαρχείο της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα