Σπ. Δανέλλης: «Τι εκλογές δεν τις κέρδισε η ΝΔ, τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ»

Πρέπει να διαβάσετε

Μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και τη λήξη του «τριήμερου πένθους» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά σε αυτήν δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, ο Συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Δανέλλης, κάνοντας τη δική του αποτίμηση, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τις εκλογές της Κυριακής δεν τις κέρδισε η Νέα Δημοκρατία, τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας κατά συρροή λάθη, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως στις πρόσφατες κάλπες «κάηκε» ουσιαστικά το «πολυπόθητο» επί δεκαετίες σύστημα για την αριστερά, αυτό της απλής αναλογικής.

«Για την αριστερά δεν παύει το σύστημα της απλής αναλογικής να είναι το μόνο το οποίο δίνει την απόλυτη ισονομία στην ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Να είναι ένας στρατηγικός στόχος, να είναι μέσα στο ιδεολογικό οπλοστάσιό της. Όμως οι συνθήκες για να μπορέσει να ξαναυιοθετηθεί, προφανώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν και δε διαφαίνονται στο άμεσο προσεχές μέλλον.

Αυτό όμως που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι καταρχάς δεν ισχύει αυτό που λέμε ότι οι Έλληνες δεν έχουν την κουλτούρα της απλής αναλογικής. Η κουλτούρα υιοθετείται και καλλιεργείται. Δεν πέφτει από τον ουρανό. Ούτε ξυπνάμε μία μέρα με άλλη κουλτούρα. Βεβαίως, αυτό βολεύει να λέγεται. Αλλά ξέρετε το λάθος που έγινε είναι ότι δεν καλλιεργήθηκε από το 2016 κι ύστερα που ξέραμε τη μετάβαση στο νέο σύστημα. Δεν καλλιεργήθηκε αυτή η ιδέα, η αντίληψη, η φιλοσοφία ούτε στο πολιτικό σύστημα, στις συζητήσεις τις πολιτικές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, των όμορων τουλάχιστον, που προκαλούνται να συνεννοηθούν προγραμματικά προκειμένου να έχουν μία κυβέρνηση συνεργασίας, ούτε στους Έλληνες πολίτες.

Δεν υποχρεώνεις τον άλλο να συνεργαστεί. Καλλιεργείς τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για συναίνεση, συνεννόηση και συνεργασίες, μέσα σε ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο. Όλα αυτά δυστυχώς δεν καταφέραμε να τα αναδείξουμε και με αποτέλεσμα βεβαίως να φανεί ότι η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα το οποίο οδηγεί στην ακυβερνησία. Κάθε άλλο.»

Σε ότι αφορά στο οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Δανέλλης «ήχησε καμπανάκι» ως προς τους πόρους που θα διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.

«Τον επόμενο χρόνο τελειώνει και αυτή η απόλυτη ελευθερία διαχείρισης των δημοσιονομικών ζητημάτων. Ξαναμπαίνουν οι κανόνες οι οποίοι ίσχυαν πριν από την πανδημία, που ήρθησαν τότε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες καταστάσεις.

Η Κομισιόν απέστειλε έγγραφο την περασμένη εβδομάδα προς την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία υπενθυμίζει ότι μέχρι το τέλος του 2023, θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι επιδοματικές υποστηρικτικές πολιτικές στα ζητήματα ενέργειας προς τους Έλληνες καταναλωτές. Μπαίνουμε σε μία πολύ πιο δύσκολη δηλαδή φάση, όπου οι απαιτήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες και που η επόμενη κυβέρνηση δε θα έχει την άνεση που είχε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την προηγούμενη τετραετία, να μοιράζει 50 δις, χωρίς ελέγχους, σύμφωνα με τις δικές της επιλογές.

Κι αυτό είναι κάτι το οποίο υποτιμήσαμε και εμείς και η υπόλοιπη αντιπολίτευση βεβαίως. Φάνηκε δηλαδή η Ν.Δ. να ικανοποιεί ή να δίνει προσδοκίες σ’ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού ότι οι επιδοτήσεις οποιασδήποτε μορφής, των μικρών αμελητέων, μέχρι πολύ μεγάλων ποσών σε επιχειρήσεις κι όχι μόνο, θα συνεχιστούν εσαεί.»

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για το διάστημα που απομένει μέχρι την 25η Ιουνίου, είναι η επικοινωνία που θα έχει με τους πολίτες να περιοριστεί στον προγραμματικό λόγο, στην παρουσίαση κι ανάλυση των κοστολογημένων προτάσεων, ώστε να μην αμφισβητείται η ρεαλιστικότητα στην εφαρμογή τους, εφόσον επανεκλεγεί και κληθεί να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα