Διάχυτη είναι η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Κρήτη. Η επικράτηση του βρετανικού στελέχους είχε σαν αποτέλεσμα την επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης ενώ νέες εστίες διασποράς προκαλούν έντονο προβληματισμό.

«Είναι σαν να υπάρχει μία νέα πανδημία. Η μεταδοτικότητα είναι τρομακτική και η επιτήρηση από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα των νέων στελεχών δεν μπορεί να καταγράψει τον απόλυτο αριθμό. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες καταγράφονται νέες εστίες διασποράς. Οι μεταλλάξεις έχουν κυριαρχήσει στην Κρήτη με αποτέλεσμα η αποκλιμάκωση να είναι εξαιρετικά δύσκολο έργο», τόνισε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος.

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά και στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της Κρήτης με φόντο τον τουρισμό.

«Η Κρήτη έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου στον ελληνικό τουρισμό. Αυτό σημαίνει πως πρέπει άμεσα να περιοριστεί το ιικό φορτίο και σε αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο η επιδημιολογική αποκλιμάκωση. Η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Σουρβίνος.

Εκτίμησε μάλιστα πως πολύ δύσκολα η αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής καμπύλης της Κρήτης θα έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να ανοίξει αυλαία ο τουρισμός στις 14 Μαΐου.  

«Η 14η Μάϊου είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Πρέπει να υπάρξει τεράστια προσπάθεια και να περιοριστούμε σε δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων», σημείωσε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος.

Αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού ο κ.Σουρβίνος επεσήμανε πως «η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Για να χτιστεί ισχυρό τείχος ανοσίας υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε. Ευτυχώς τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τη βρετανική μετάλλαξη που έχει επικρατήσει τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη χώρα».