Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σουρβίνος στο CRETA: Θέμα χρόνου να εντοπιστεί κρούσμα της νέας παραλλαγής στην χώρα

Πρέπει να διαβάσετε

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει από την νέα παραλλαγή, μετά και τον εντοπισμό κρουσμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος ανέφερε πως έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στα οποία εκκρεμεί η απάντηση τους. «Έχουμε να κάνουμε με τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους; Δεύτερον, τη μεταδοτικότητα και τη βαρύτατα πιθανά των συμπτωμάτων και των νοσηλειών που μπορεί να προκαλέσει εφόσον εξαπλωθεί. Τρίτον μας απασχολεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τον νοσημάτων που έχουν γίνει από προηγούμενες λοιμώξεις και των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν δοθεί ακόμη απαντήσεις και θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να δούμε τα τελικά συμπεράσματα».

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο εκτός από το μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων που έχουν συσσωρευτεί στην παραλλαγή, είναι πάνω από 50 μεταλλάξεις και έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. «Φαίνεται να είναι μεταδικότερο, παρατηρείται τριπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία της νότιας Αφρικής σε διάστημα 2 εβδομάδων. Πρέπει να περιμένουμε κάποιο διάστημα για να δούμε σε πραγματικές συνθήκες στον υπόλοιπο κόσμο και στην Αυστραλία ανακοινώθηκε η ανίχνευση τέτοιων κρουσμάτων. Είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί και στη χώρα μας. Εκεί θα δούμε πως συμπεριφέρονται οι ασθενείς. Κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη είναι η εμβολιαστική κάλυψη και πως ανταποκρίνεται. Τα στοιχεία που έχουμε αφορούσαν κυρίως μολύνσεις νεότερων ατόμων αλλά δεν έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία για ηλικιωμένους».

Πρόσθεσε δε, πως έχουν νόημα τα μέτρα από την άποψη ότι εξοικονομούν χρόνο και προετοιμασία για τα συστήματα ανίχνευσης και περίθαλψης. «Θεωρώ ότι με την παγκοσμιοποίηση και τους χρόνους μετακίνησης ανά την υφήλιο, αν είχε εισαχθεί κάποιο κρούσμα στην χώρα μας είναι θέμα χρόνου να ανιχνευθεί. Μια πολύ σημαντική δουλειά από τον ΕΟΔΥ είναι ακριβώς να ανιχνεύσει γρήγορα αυτά τα στελέχη, να ανιχνεύσει τις επαφές τους για να μην έχουμε διασπορά».

Μάλιστα, ο κ. Σουρβίνος σημείωσε έχουν γίνει έλεγχοι και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του νησιού, ωστόσο δεν υπάρχει ανίχνευση στελέχους που να ταιριάζει με το πρότυπο των μεταλλάξεων της Όμικρον. «Όμως δεν αρκεί να κάνουμε αναδρομική αξιολόγηση. Στην Κρήτη εφαρμόζονται γρήγορα και άμεσα τεχνικές που σημαίνουν το πρώτο καμπανάκι μόλις δούμε κάποιες ενδείξεις που γνωρίζουμε μεθολογικά και θα μας οδηγήσουν γρήγορα στο να ταυτοποιήσουμε όποιο τέτοιο δείγμα θετικό εμφανιστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, ο φόβος που έχει προκληθεί και η ανησυχία είναι ότι η πλειοψηφία των μεταλλάξεων ανιχνεύονται στο πιο σημαντικό μόριο του ιό, στην πρωτεΐνη της ακίδας. «Εκεί έχουν σχεδιαστεί τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί και εμβολιαζόμαστε όλοι. Υπάρχει η ανησυχία κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια, γι’ αυτό είδαμε μεγάλες εταιρίες εμβολίων άμεσα να ξεκινούν εργαστηριακούς ελέγχους για να δουν κατά πόσο τα αντισώματα που παράγονται είναι σε θέση να εξουδετερώσουν και σε ποιο ποσοστό το νέο στέλεχος. Είναι διατεθειμένοι να τροποποιήσουν το εμβόλιο τους γενετικά αν αποδειχθεί ότι η αποτελεσματικότητα μειώνεται δραματικά. Πρέπει να επανασχεδιαστεί όλο το πρόγραμμα του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι μείζον θέμα αυτό».

Ο κ. Σουρβίνος εκτίμησε ότι θα μειωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε κάποιο ποσοστό ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει πόσο. «Επειδή οι διαδικασίες δεν είναι τόσο γρήγορες χρειάζονται μήνες να επανασχεδιαστούν τα εμβόλια, οι εταιρίες ξεκίνησαν αμέσως τις διαδικασίες».

Ο κ. Σουρβίνος αναφέρθηκε και στην επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, λέγοντας πως ο επιδημιολογικός χάρτης δείχνει ότι η Περιφέρεια Κρήτης με εξαίρεση το Λασίθι είναι στο «βαθύ κόκκινο». «Το στοιχείο που βλέπουμε είναι ότι ενώ στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει σταθεροποίηση στην Κρήτη είμαστε ακόμη σε ανοδική φάση. Πάντα υπάρχει μια χρονική υστέρηση σε ότι αφορά στην πανδημία στην Κρήτη σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε δύο εβδομάδες ανοδικής πορείας ακόμη και αυτό αντανακλάται και στον αριθμό των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Κρήτης και θα τον δούμε να αυξάνεται για τις επόμενες 2 εβδομάδες, μετά εκτιμώ ότι θα υπάρχει μια σταθεροποίηση».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως ο στόχος με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις νοσηλείες σε ΜΕΘ και θανάτους, οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών δείχνουν να είναι αυτές που πιέζουν το σύστημα υγείας και οδηγούν σε αυξημένο αριθμό θανάτων. «Πρέπει να εστιασθεί η προσπάθεια όλων των φορέων για να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη αυτών ηλικιακών ομάδων, με οποιοδήποτε τρόπο χρειαστεί να πειστούν, με συζήτηση, προσπάθειες των τοπικών φορέων, τοπικών Ιατρικών Συλλόγων, να εστιάσουμε σε μεγάλες ηλικιακές ομάδες για να αποφύγουμε θανάτους, νοσηλείες και να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσει, να εμβολιάσουμε τις μεγάλες ηλικίες».

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα