Συναγερμό προκαλούν τα δείγματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στο Ηράκλειο. Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων κινητοποίησε τις υγειονομικές αρχές και σε έρευνα του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης φαίνεται πως η διασπορά είναι πολύ μεγαλύτερη των 8 επιβεβαιωμένων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που έχουν έως τώρα ταυτοποιηθεί.

«Έχουμε εντοπίσει πολύ περισσότερα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου ιού. Έχουμε στείλει πολλά δείγματα στο δίκτυο επιτήρησης για περαιτέρω ανάλυση και επιβεβαίωση», τόνισε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος.

Τα αποτελέσματα αναμένονται από εξειδικευμένο εργαστήριο γονιδιωματικής ανάλυσης και τα δείγματα που εξετάζονται αφορούν και σε επιβεβαιωμένα κρούσματα προηγούμενων μηνών.

«Βρήκαμε και άλλα δείγματα από κρούσματα που είχαν διαγνωστεί από τον περασμένο Νοέμβριο», τόνισε ο διευθυντής του εργαστηρίου κλινικής ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος και πρόσθεσε πως «στο σύνολό τους τα ύποπτα είναι από την περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου».

Να σημειωθεί πάντως πως οι μεταλλάξεις είναι σύνηθες φαινόμενο για τους ιούς.

«Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως και σε τι βαθμό θα τροποποιηθεί ο ιός», πρόσθεσε ο κ. Σουρβίνος επαναλαμβάνοντας την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Σημείωσε πάντως πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε τι βαθμό μπορεί να μεταλλαχθεί ο ιός. Είναι πιθανό ο συγκεκριμένος κορωνοϊός να αποκτήσει εποχικά χαρακτηριστικά και να χρειάζεται ενίσχυση του ανοσοποιητικού ανάλογα με το στέλεχος του ιού που θα επικρατεί κάθε φορά».