Σουρβίνος: Ο καιρός στην Κρήτη θα είναι σύμμαχός μας στη «μάχη» κατά του ιού

Πρέπει να διαβάσετε

Αισιόδοξος για τη θετική συμβολή των υψηλών θερμοκρασιών κατά του κορωνοϊού, ιδιαίτερα για την Κρήτη, εμφανίστηκε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος.

Όπως είπε χαρακτηριστικα «η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν για τη μετάδοση του ιού. Ειδικά για την Κρήτη που καταγράφει υψηλές θερμοκρασίες και δεν έχει πολλά κρούσματα».

Για την σταδιακή άρση των μέτρων ο κ. Σουρβίνος είπε πως «ο Απρίλιος είναι πολύ δύσκολος μήνας. Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι τις αρχές Μαΐου για να δούμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Πάνω από τον τουρισμό και την οικονομία προέχει η δημόσια υγεία. Ο χρόνος που θα γίνει η σταδιακή αποκλιμάκωση δε θα αργήσει».

«Προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο «κύμα» το φθινόπωρο»

Ο κ. Σουρβίνος χαρακτήρισε «δεδομένο» το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη, τονίζοντας πως η Ελλάδα ήδη προετοιμάζεται γι’αυτό το ενδεχόμενο. «Νομίζω ότι έχοντας την προηγούμενη εμπειρία θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε εξίσου αποτελεσματικά το δεύτερο «κύμα» το φθινόπωρο. Δε θα πρέπει να μας ανησυχήσει», σημείωσε ο κ. Σουρβίνος.

Το Πανεπιστημιο Κρήτης στην επιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό

Ο κ. Σουρβίνος αναφέρθηκε στην «πρωτόγνωρη» όπως την χαρακτήρισε «συστράτευση» την επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας μας, στο πλαίσιο της υλοποίησης Επιδημιολογικής μελέτης για τον νέο κορωνοϊό.

«Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τη γενετική αναλυση του γονιδιώματος του ιού, για να δούμε τον τρόπο διασποράς και μετάδοσής του και θα γίνει ανίχνευση γενετικού υλικού των ασθενών. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα. Θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να μάθουμε γιατί κάποιοι νοσούν βαρύτερα και γιατί κάποιοι άλλοι ηπιότερα», δήλωσε ο κ. Σουρβίνος.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα