Σουηδία VS Κρήτη – Με διαφορά 67 βαθμών στην θερμοκρασία οι δύο περιοχές το τελευταίο 24ωρο

Πρέπει να διαβάσετε

Η Δευτέρα ήταν μια ημέρα που στην Κρήτη,  θύμιζε… προχωρημένη άνοιξη, όπως ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο φυσικός – μετεωρολόγος και Επιστημονικός Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Στρατής Βουγιούκας.

Όπως ανέφερε ο κ. Βουγιούκας, αυτό είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί το Νοέμβριο δηλαδή να θυμίζει η Κρήτη… Σαχάρα ενώ την ίδια ώρα στην Σουηδία το θερμόμετρο έδειχνε – 36 βαθμούς! «Δεν συμβαίνει κάθε χρόνο αλλά υπάρχουν περίοδοι που όταν έχουμε μια διατήρηση νοτίου ρεύματος για αρκετές ημέρες μπορεί να μεταφέρει θερμότερες αέριες μάζες στην χώρα μας. Το αντίστροφο κομμάτι της κυκλοφορίας αυτη στην Ευρώπη σημειώθηκε στην βόρεια και δυτική Ευρώπη όπου αρκετές ημέρες μετέφεραν ψυχρές αέριες μάζες και φτάσαμε στην εντυπωσιακή διαφορά χθες που σιγά – σιγά θα εξομαλυνθεί τις επόμενες ημέρες».

Ο κ. Βουγιούκας σημείωσε πως έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα ήπιο φθινόπωρο, αρκετές φορές. «Αυτό που έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή είναι γενικά όταν παρατηρούμε τον ένα μήνα μετά τον άλλο να είναι θερμότερη από το κανονικό. Ο Οκτώβριος βέβαια φαίνεται φέτος να ήταν ψυχρότερος από τα κανονικά, μετά από καιρό. Ως προς τη συνέχεια φαίνεται ότι θα διατηρηθεί χωρίς να έχουμε ακραία κακοκαιρία στο νησί της Κρήτης. Η δυτική Ελλάδα έχει δεχθεί μεγάλες ποσότητες βροχής, γι’ αυτό έχουμε εκτεταμένα προβλήματα. Θα συνεχιστούν οι εναλλαγές, θα έχουμε νοτιάδες ξανά από την Πέμπτη με κάποιες τοπικές βροχές. Ο καιρός θα βελτιωθεί την Παρασκευή, για να έχουμε νέα επιδείνωση το Σάββατο».

Ερωτηθείς αν πρόκειται να αλλάξει ο «χάρτης» του καιρού, ο κ. Βουγιούκας ξεκαθάρισε ότι βλέποντας κάθε περίπτωση μεμονωμένα δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα. «Χρειάζεται να περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα τουλάχιστον 1 – 2 δεκαετίες. Βέβαια μην ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα 3 χρόνια, η Κρήτη δέχθηκε μεγάλες ποσότητες νερού και βλέπαμε να είναι πρώτη στην χώρα ενώ δεν ήταν σύνηθες τέτοιες ακρότητες. Μπορούν να αποδοθούν όταν συμβαίνουν συχνά την κλιματική αλλαγή. Η εικόνα που μας μένει τελευταία είναι ξηρή και θερμή. Η Κρήτη τουλάχιστον είχε δεχθεί μεγάλα προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια».

Κλείνοντας, ο κ. Βουγιούκας ανέφερε πως το Σάββατο θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα κύμα που φαίνεται να είναι πιο σοβαρό από τα προηγούμενα ωστόσο θα είναι σύντομο. «Υπάρχει μια νέα τάση με αρκετές πιθανότητες να υπάρξουν ένα – δύο κύματα κακοκαιρίας από την επόμενη εβδομάδα με αρκετά νερά στην χώρα».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα