Νέα μέτρα αποφάσισαν χθες οι Αρχές στη Σουηδία προκειμένου να φρενάρουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 10% για τρίτη συνεχή εβδομάδα.

Με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (PHA) της Σουηδίας να προειδοποιεί ότι η χώρα οδεύει προς ένα τρίτο κύμα της πανδημίας και την πίεση στα νοσοκομεία να εντείνεται, αποφασίστηκε να περιοριστούν οι ώρες λειτουργίας καταστημάτων και εστιατορίων, όπως και ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να επισκέπτονται καταστήματα και γυμναστήρια, ενώ πλέον θα επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι οκτώ ατόμων. Μολαταύτα ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας – και αρχιτέκτονας του αμφιλεγόμενου πειράματος της περασμένης άνοιξης – Άντερς Τέγκνελ προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα αν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες των Αρχών. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Σουηδία κατέγραψε άλλα 11.804 κρούσματα και 56 θανάτους, η αναλογία των οποίων κατά κεφαλήν στη χώρα είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σχέση με τα γειτονικά κράτη της Σκανδιναβίας, αλλά χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που προχώρησαν σε lockdown.

Ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας η PHA δημιούργησε τρία πιθανά σενάρια για την εξάπλωση του κορωνοϊου στη Σουηδία μέχρι τον Μάιο του 2021. Σύμφωνα με το πρώτο τα κρούσματα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα που ήταν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Στο δεύτερο σενάριο θα αντιστοιχούν σε εκείνα του περασμένου φθινοπώρου και στο τρίτο θα αυξηθούν ταχύτερα απ’ ό,τι το φθινόπωρο του 2020. Ωστόσο, ο Άντερς Τέγκνελ θεωρεί ότι η χώρα πραγματικά οδεύει προς ένα τρίτο κύμα της πανδημίας βάσει του δεύτερου και του τρίτου σεναρίου, οπότε πιθανότατα θα απαιτηθούν περισσότερα περιοριστικά μέτρα, αν και ο ίδιος δεν προσδιόρισε που θα ισχύσουν. Άφησε να εννοηθεί πάντως ότι θα εφαρμοστούν σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα προβλέπει τον προσδιορισμό του αριθμού των ατόμων που θα μπορούν να εισέρχονται σε εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα στα 500, μέτρο που μπορεί να ισχύσει από τις 6 Μαρτίου, αν και η PHA επεξεργάζεται και άλλα. Όσον αφορά στην επίπτωση της εκστρατείας εμβολιασμού στην εξάπλωση του κορωνοϊού στη Σουηδία ο Τέγκνελ υποστήριξε ότι θα είναι περιορισμένη, αλλά θα βοηθήσει να κρατηθεί χαμηλά ο αριθμός των νοσηλειών στα νοσοκομεία της χώρας.

Πηγή: iefimerida.gr