Με γραπτά μηνύματα, sms, στον πενταψήφιο αριθμό 13032, ο οποίος θα έχει ενσωματωμένο… κόφτη τόσο ως προς το πλήθος των μηνυμάτων όσο και ως προς τη διάρκεια εξόδου θα κάνουμε προσεχώς τις αγορές μας από τα εμπορικά καταστήματα, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του ethnos.gr, οι πολίτες θα στέλνουν μήνυμα στο 13032 για να πηγαίνουν στα μαγαζιά και να κάνουν τις αγορές τους με όποιον τρόπο αποφασιστεί, είτε με κανονικές επισκέψεις στα καταστήματα είτε με προκαθορισμένα ραντεβού (click inside).

Οι έντονες πιέσεις στην οικονομία από το κλειστό λιανεμπόριο και η αγωνία του υπουργείου Ανάπτυξης να μπορέσει να επανεκκινήσει η αγορά με έναν σχετικά ασφαλή τρόπο, φαίνεται ότι έκαμψαν την αρχική διστακτικότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για «στήσιμο» ενός νέου πενταψήφιου αριθμού για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις.

Η αποστολή μηνυμάτων στον νέο αριθμό, τον 13032, θα εξασφαλίζει μετακίνηση αποκλειστικά για αγορές σε εμπορικά καταστήματα και όχι καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ κλπ. Η μετακίνηση θα είναι τρίωρης διάρκειας και πιθανότατα θα επιτρέπεται μόνο μία φορά την ημέρα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο αποστολής μηνύματος στο χρήστη όταν πλησιάζει η λήξη του χρόνου της μετακίνησής του.

Ο συγκεκριμένος «κόφτης» σε πλήθος και διάρκεια μετακινήσεων ήταν η βασική αιτία που οδηγούμαστε σε έναν νέο αριθμό. Κι αυτό γιατί, εάν εφαρμοζόταν στο ήδη ισχύον 13033 είτε ο κόφτης θα έμπαινε αυτόματα και στις 6 κατηγορίες μετακίνησης που δεν ήταν το ζητούμενο, είτε θα έπρεπε να προστεθεί λογισμικό που θα διαχώριζε τη μετακίνηση με τον κωδικό 2.

Το δεύτερο ενδεχόμενο όμως θα προϋπόθετε και έλεγχο και εξέταση των στοιχείων επικοινωνίας ισοδυναμώντας πρακτικά με συναίνεση του πολίτη σε άρση του απορρήτου αφού θα υπήρχε επεξεργασία του χρόνου αποστολής του μηνύματος και του περιεχομένου.

Για αυτό το λόγο επελέγη τελικά η χρήση ενός νέου πενταψήφιου αποκλειστικά για το σκοπό των αγορών σε εμπορικά καταστήματα, καθώς με το ίδιο σκεπτικό δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένας έβδομος κωδικός μετακίνησης. Όπως αναφέρουν στο ethnos.gr πηγές κοντά στην υπόθεση, ο νέος αριθμός στήνεται με ευκολία και ταχύτητα και θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει αμέσως μόλις ανάψουν το πράσινο φως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η αγωνία πλέον είναι μήπως αυτός ο νέος τρόπος μετακίνησης, ο οποίος επελέγη για την αντιμετώπιση της κατάχρησης των μηνυμάτων με τον κωδικό μετακίνησης 2 και της εκ νέου αποστολής τους μόλις παρερχόταν το δίωρο, οδηγήσει απλά σε …μαζική χρήση της έντυπης άδειας μετακίνησης που συμπληρώνεται χειρόγραφα από τον πολίτη.

Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να απαγορευτεί δεδομένου ότι θα ισοδυναμούσε με εκ προοιμίου αποκλεισμό πολιτών από τις συγκεκριμένες μετακινήσεις, οι οποίοι μπορεί είτε να μην έχουν κινητό τηλέφωνο ή να μη θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Η λειτουργία του 13032 δε θα εμποδίσει την ισχύ του 13033, με το οποίο έχουν ήδη εξοικειωθεί οι πολίτες και θα συνεχίσει να καλύπτει τις εξόδους για τις υφιστάμενες έξι κατηγορίες.

Έτσι, η κατηγορία 2 θα αφορά αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους και λοιπά καταστήματα τροφίμων, ενώ τα sms στο 13033 δεν θα έχουν «κόφτη» και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά μέσα στην ημέρα.

Πηγή: ethnos.gr