Οι υγειονομικές αρχές της Σλοβακίας αρνούνται να δώσουν το πράσινο φως στο αμφιλεγόμενο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ασφάλειά του.

«Λόγω της αδυναμίας μας να λάβουμε επαρκή δεδομένα από τις αρχές που παράγουν το Sputnik V, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσουμε ξανά αξιόπιστα και επαληθεύσιμα αποδεικτικά στοιχεία ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», δήλωσαν οι αρμόδιες αρχές της χώρας.

Στη Σλοβακία η παραγγελία του αμφιλεγόμενου και χωρίς έγκριση από τον ΕΜΑ εμβολίου Sputnik V, είχε προκαλέσει πολική κρίση, καθώς η χώρα, η οποία καταγράφει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νέων μολύνσεων από την Covid-19 στην ΕΕ, αποφάσισε να παραγγείλει το ρωσικό σκεύασμα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης της Μπρατισλάβα να δικαιολογήσει την καθυστέρησή της δείχνοντας το δάχτυλο στην ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία, παρόλο που υποτίθεται ότι έχει καταφέρει να παρασκευάσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, δεν έχει καταφέρει να εμβολιάσει παρά ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού της, ενώ η Μόσχα ζητεί τη βοήθεια κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υπάρξει συμπαραγωγή του εμβολίου.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν ανταπαντήσει στη Μόσχα ότι εάν και εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει το Sputnik V, τότε θα επανέλθουν.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου είναι τόσο χαμηλή, ώστε ενδέχεται το φθινόπωρο η Ρωσία, να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ ώστε να καταφέρει να εμβολιάσει ένα μέρος του πληθυσμού της.

Πηγή: protothema.gr