Σκυλακάκης: Κοντά στο 7% η αύξηση στις συντάξεις – Λιγότερο βαθιά η κρίση στην Ελλάδα

Περίπου 7% αναμένεται να είναι η αύξηση στις συντάξειςτου 2023, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και εκτιμάει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κοντά στο 9, το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 5, επομένως προκύπτει το ποσοστό 7%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 είπε ότι «Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα στο ΑΕΠ, γιατί η αύξηση των συντάξεων είναι το άθροισμα του 50% της αύξησης του ΑΕΠ και το 50% της αύξησης του πληθωρισμού, επειδή το 2022 θα έχουμε μια πολύ σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, αυτή η αύξηση παίζει ρόλο στο τι θα δουν οι συνταξιούχοι και πρέπει αυτά να υπολογιστούν για να πληρωθούν».

«Δύσκολη η επόμενη περίοδος»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, θα είναι δύσκολη η ερχόμενη περίοδος, καθώς έχουμε πολύ υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Όμως όσον αφορά την Ελλάδα, η κρίση θα είναι λιγότερο βαθιά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Θα είναι καλύτερα τα πράγματα, δεν θα περάσουμε σε ύφεση κατά την γνώμη μου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

«Λόγω του υψηλού μεριδίου του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομία και των μεταρρυθμίσεών μας που έχουν αυξήσει τις επενδύσεις, θα έχουμε μία προστασία από αυτά που συμβαίνουν έξω… Προφανώς σχετική προστασία, δηλαδή θα πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σκυλακάκης.

Ερωτηθείς αν το κόστος του δανεισμού για τα κράτη και τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να κάνει τα επιτόκια αποτρεπτικά για νέο δανεισμό, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι ήδη έχουμε πολύ υψηλά επιτόκια.

«Αυτή την στιγμή επειδή τρέχει ταυτόχρονα ένας υψηλός πληθωρισμός τα επιτόκια παραμένουν αρνητικά επί της ουσίας, δηλαδή αν ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι 8 ή 9 και τα επιτόκια είναι στο 3 ή στο 4, είναι προφανές ότι εξακολουθούμε να έχουμε αρνητικά επιτόκια. Όταν τα υψηλά επιτόκια θα τιθασεύσουν- αυτός είναι ο στόχος των κεντρικών τραπεζών- τον πληθωρισμό, ιδίως αν κάποια στιγμή τελειώσει και ο εφιαλτικός πόλεμος που έχουν εξαπολύσει οι Ρώσοι στην Ουκρανία, τότε θα δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα επιτόκια, αλλά για την ώρα τα επιτόκια δεν είναι αποτρεπτικά για τις επενδύσεις» σημείωσε.

Πτώση του ευρώ

Σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων εξήγησε πως ένα από τα προβλήματα είναι και η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αυτό πρακτικά σημαίνει 20% αύξηση στις τιμές όλων των εισαγομένων που τιμολογούνται σε δολάρια. Συνεπώς συνδέεται άμεσα η αύξηση των επιτοκίων με την άνοδο του ευρώ και την μείωση του πληθωρισμού εξ αυτού του λόγου.

«Αυτή την στιγμή τα καύσιμα δεν λειτουργούν όπως λειτουργούσαν στην προηγούμενη φάση. Για να είμαστε ακριβείς, στα καύσιμα έχουμε πλέον μια πτώση αρκετά σημαντική σε σχέση με το περασμένο τετράμηνο. Ήμασταν αρκετά κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και καθώς θα μπαίνουμε σε ύφεση θα υπάρξει μια σοβαρή αποκλιμάκωση σε σχέση με τα καύσιμα, θα έχουμε μείωση των τιμών. Σήμερα έπεσαν στα 85,6» συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι, «Υπάρχει το στοιχείο της κερδοσκοπίας όπως και το στοιχείο των αυξήσεων των μισθών που είναι σε εξέλιξη, οπότε δεν ξέρω ποιος θα είναι ο συνδυασμός τελικά όσον αφορά τα σουπερμάρκετ. Η εκτίμησή μας είναι ότι σταδιακά από του χρόνου θα περάσουμε σε μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά αυτό δεν σημαίνει επάνοδο στις παλαιές τιμές σε πολλά προϊόντα γιατί έχουν αλλάξει τα στοιχεία κόστους των επιχειρήσεων» προσέθεσε.

Απαντώντας στο ζήτημα της αναδιανομής κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θέτει η αντιπολίτευση με άξονα την ενεργειακή κρίση ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί να απορροφηθεί το σύνολο των πόρων μέχρι τον Αύγουστο του 2026. «Ο χρόνος είναι ασφυκτικός και οποιαδήποτε επικοινωνιακά παιχνίδια με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι άνευ σοβαρότητας διότι όλοι γνωρίζουμε ότι θα τρέχουμε με την ψυχή στο στόμα μέχρι την τελευταία στιγμή για να απορροφήσουμε όσα λέει το παρόν σχέδιο. Αν πάμε να κάνουμε δραστικές αλλαγές, απλούστατα όχι δεν θα απορροφήσουμε, θα στείλουμε πάρα πολλά χρήματα πίσω» επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε και το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «στην πραγματικότητα είχαμε το μόνο κόμμα που δεν είχε ασκήσει εξουσία μέχρι τώρα να κάνει μια πολύ μεγάλη άνοδο, δεν νομίζω ότι είναι τόσο πολύ στροφή της ιταλικής κοινωνίας η οποία παραμένει ίδια λίγο πολύ όσο η πολιτική συγκυρία και η αδυναμία του συστήματος εκεί να δώσει απαντήσεις σε μια δεκαετιών οικονομική δυσπραγία». Σε σχέση με την Ευρώπη, είπε ακόμα ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτει μια ακόμα παράμετρο συνθετότητας και δυσκολίας. «Αλλά δεν πιστεύω ότι αλλάζει τα οικονομικά πράγματα. Οι οικονομικές κρίσεις αντιμετωπίζονται όταν εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές» τόνισε.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα