Διπλή έκκληση στους πολίτες απηύθυνε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Ο κ. Σκουντάκης αναφέρθηκε στην διάθεση των self test σε νέες κατηγορίες εργαζομένων λέγοντας πως οι φαρμακοποιοί του νομού αναμένουν μεγάλο όγκο πολιτών προκειμένου να πάρει τα τεστ. Ωστόσο, τόνισε πως πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να εφοδιαστούν με … υπομονή και να είναι όλοι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν πηγαίνουν στο φαρμακείο. «Δεν πρέπει να δημιουργηθεί συνωστισμός. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για αυτές τις κατηγορίες, δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα δώσουμε μέσα από το σύστημα, περιμένουμε κι εμείς να ανοίξει οπότε θα ενημερώσουμε για το πότε μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να έρθουν στα φαρμακεία. Όμως, επειδή έχουμε μπροστά μας το Σαββατοκύριακο και τα φαρμακεία στο νομό μας, δεν θα είναι όλα ανοιχτά καλό θα είναι να αποφύγουμε να πάμε στα λίγα ανοιχτά φαρμακεία διότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο μεγάλο όγκο». 

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως από την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα self test ενώ τόνισε πως η προσκόμιση της βεβαίωσης του self test δεν είναι αναγκαία να γίνει τη Δευτέρα το πρωί, για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων. «Μπορεί ο ενδιαφερόμενος να το πάρει την Τρίτη και να το παρουσιάσει την αντίστοιχη ημέρα στην εργασία του. Το λέω για να αποφευχθεί ο συνωστισμός». 

Ωστόσο, ο κ. Σκουντάκης έβαλε τέλος στις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και κάνουν λόγο για ελλείψεις των self test λέγοντας πως δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. «Υπάρχουν παραλαβές οπότε δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα ελλείψεων στα τεστ. Όσα παραλαμβάνουμε είναι συσκευασμένα ατομικά επομένως θα διευκολυνθούμε κι εμείς στα φαρμακεία να δώσουμε τα τεστ αλλά και οι πολίτες». 

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, ανέφερε πως από το πρωί της Παρασκευής, έχουν συμπεριληφθεί στους εμβολιασμούς και άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα, οι ευπαθείς ομάδες. «Ήδη έχουμε δώσει ραντεβού σε αρκετούς πολίτες. Μπορεί να δοθεί για τέλος Μαΐου αλλά καλό είναι να προγραμματίσουμε το ραντεβού μας όσο γίνεται πιο σύντομα γιατί ο εμβολιασμός είναι το Νο1 όπλο που έχουμε τώρα». 

Όσον αφορά τα εμβόλια της Johnson&Johnson, ο κ. Σκουντάκης σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν έρθει πολύ λίγες δόσεις, περίπου 30.000. «Να μη βασιζόμαστε αυτή τη στιγμή σε όσα έχουν έρθει, περιμένουμε μεγάλες ποσότητες τον επόμενο μήνα. Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ότι προέκυψαν ζητήματα όσον αφορά και την ασφάλεια του στην Αμερική. Είναι ακριβώς τα ίδια που προέκυψαν με το Astrazeneca όμως αυτή τη στιγμή και τα δύο εμβόλια θεωρούνται στην Ευρώπη απολύτως ασφαλή εκτός από ελάχιστες χώρες. Τα στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά δείχνουν ότι είναι ασφαλές και κάνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να προγραμματίσουν το ραντεβού τους και να μη χάνουν καιρό».