Σκληρός στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Μειωμένη η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά εξαιτίας της πανδημίας

Πρέπει να διαβάσετε

«Μικρή μείωση κατά 15% παρατηρείται φέτος στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά εξαιτίας της πανδημίας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων ωστόσο καθώς η Επιστήμη δεν ανακαλύπτει νέα, υπάρχουν πλέον αντιβιοτικά στα οποία τα μικρόβια αντέχουν έως 95% εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης τους. Παράλληλα η έξαρση των ιώσεων που παρατηρείται αυτήν την περίοδο θα πρέπει να οδηγεί τους νοσούντες να αποκλείουν καταρχήν μόλυνση από τον κορωνοϊό καθώς ειδικά στους εμβολιασμένους τα ήπια συμπτώματα του covid μπορούν εύκολα να παραπλανήσουν» τόνισε στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπ/σης στην Α/θμια Φροντίδα Υγείας Στάθης Σκληρός.

«Η πανδημία φαίνεται να βοήθησε σε αυτή τη μείωση της ανθεκτικότητας των μικροβίων καθώς περιορίστηκαν οι υπόλοιπες λοιμώξεις ενώ περιορίστηκε και η πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας με αποτέλεσμα να μην συνταγογραφούνται φάρμακα από τους γιατρούς ούτε οι πολίτες να παίρνουν φάρμακα από μόνοι τους» ανέφερε ο κ. Σκληρός επισημαίνοντας ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου βάση του οποίου ο ασθενής δεν μπορεί να προμηθευτεί κανένα αντιβιοτικό χωρίς ιατρική συνταγή.

«Για πυρετό, συνάχι, πονοκέφαλο δεν χρειάζεται αντιβίωση ενώ από τις πιο καταστροφικές συμπεριφορές που μπορεί να ακολουθήσει ο ασθενής είναι να λάβει αντιβίωση από τον γιατρό, να του μείνουν χάπια τα οποία ο ίδιος θα πάρει αργότερα κατά το δοκούν. Έτσι, εδώ και αρκετά χρόνια τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια που προκαλούν διάφορες λοιμώξεις» ανέφερε ο κ. Σκληρός.

Καθώς αυτήν την περίοδο παρατηρείται έξαρση των ιώσεων, ο ίδιος εφιστά την προσοχή σε όσους έχουν συμπτώματα. «Οι περισσότερες ιώσεις έχουν ως συμπτώματα καταρροή, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, βήχα, κακουχία, συμπτώματα δηλαδή παρόμοια με του covid, ειδικά για όσους έχουν εμβολιαστεί. Οφείλουμε λοιπόν να αποκλείσουμε καταρχήν αυτόν βοηθώντας τον γιατρό μας να αξιολογήσει σωστά τα συμπτώματα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό οι εμβολιασμένοι να κάνουν ανά διαστήματα rapid test ως αυτοέλεγχο, ειδικά αν συγχρωτίζονται με άτομα ευπαθών ομάδων και παιδιά καθώς υπάρχουν αρκετοί που μετά τον εμβολιασμό πιστεύουν ότι είναι άτρωτοι» επισήμανε ο κ. Σκληρός.

Ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα την αναγκαιότητα εμβολιασμού και κατά της γρίπης. «Φέτος το Η3Ν2 είναι το στέλεχος που θα επικρατήσει το οποίο αντιμετωπίζεται με το αντιγριπικό εμβόλιο που διατίθεται το οποίο πρέπει και αυτή τη χρονιά να κάνουμε οπωσδήποτε καθώς η ταυτόχρονη λοίμωξη από covid και γρίπη θα κάνει τα πράγματα για τον νοσούντα πολύ χειρότερα», συμπλήρωσε.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα