Η Σιβηρία βιώνει το χειρότερο κύμα ζέστης στην ιστορία της

Πρέπει να διαβάσετε

Πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν πέσει στη Σιβηρία, καθώς το θερμόμετρο στη ρωσική περιφέρεια ανέβηκε πάνω και από τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Είναι αρχές Ιουνίου, και τα ρεκόρ πέφτουν σε πολλές περιοχές της Σιβηρίας καθώς η υπερβολική ζέστη φτάνει πλέον ασυνήθιστα βόρεια. Το περασμένο Σάββατο, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 37,9 βαθμούς Κελσίου στο Γιαλτουροβόσκ, στην πιο καυτή ημέρα του στην ιστορία, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Μαξιμιλιάνο Ερέρα, ο οποίος παρακολουθεί τις ακραίες θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο.

Μια σειρά από ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν πέσει στη Σιβηρία από τότε.

Αρκετά ρεκόρ ζέστης όλων των εποχών καταρρίφθηκαν την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένου του Μπάεβο, που έφτασε τους 39,6 βαθμούς Κελσίου, και του Μπαρναούλ, που έφτασε τους 38,5 βαθμούς.

Ορισμένοι από αυτούς τους σταθμούς έχουν καταγραφές θερμοκρασίας μεταξύ πέντε και επτά δεκαετιών, είπε ο κ. Ερέρα στο CNN. «Οπότε μπορούμε να πούμε ότι είναι πραγματικά εξαιρετικό». Πρόκειται για το «χειρότερο κύμα καύσωνα στην ιστορία της περιοχής», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter την Τετάρτη.

 

Φαίνεται μάλιστα ότι θα τα πράγματα θα χειροτερέψουν: «Τα ρεκόρ συνεχίζουν να πέφτουν σήμερα με τις θερμοκρασίες ξανά γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου», είπε ο κ. Ερέρα στο CNN την Πέμπτη.

Επίκειται επιστημονική ανάλυση για να εκτιμηθεί πόσο μεγάλη επιρροή έχει η κλιματική αλλαγή σε αυτό το γεγονός, αλλά γνωρίζουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί πιο ακραίες θερμοκρασίες, ειδικά στα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, δηλαδή κοντά στους πόλους της Γης.

Το ιδιαίτερα έντονο και παρατεταμένο κύμα καύσωνα το 2020 στην πόλη Βερχογιάνσκ της Αρκτικής Σιβηρίας, που έφτασε τους 38 βαθμούς Κελσίου, θα ήταν «σχεδόν αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με ανάλυση από διεθνή ομάδα επιστημόνων.

Η Σιβηρία τείνει να βιώνει μεγάλες μηνιαίες και ετήσιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια ισχυρή τάση θέρμανσης.

«Η Σιβηρία είναι μια από τις περιοχές που θερμαίνονται ταχύτερα στον πλανήτη με τις ακραίες θερμοκρασίες να αυξάνονται σε ένταση», δήλωσε ο Ομάρ Μπαντούρ, επικεφαλής των υπηρεσιών παρακολούθησης του κλίματος και πολιτικής στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Η περιοχή «έχει δει μερικά πολύ έντονα κύματα καύσωνα», δήλωσε η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αυτά τα κύματα καύσωνα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τη φύση και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν πιο συχνά αν δεν περιορίσουμε τάχιστα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», είπε.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα