Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σίνζο Άμπε: Η επαναστατική οικονομική πολιτική, η πολιτική παρακαταθήκη, τα σκάνδαλα και το άδοξο τέλος

Πρέπει να διαβάσετε

Το τέλος μιας εποχής επισφραγίστηκε για την Ιαπωνία την 8η Ιουλίου. Η εν ψυχρώ δολοφονία του βετεράνου πολιτικού, του μακροβιότερου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, συντάραξε την παγκόσμια κοινότητα, προκαλώντας ένα έντονο μούδιασμα και ανασύροντας εφιαλτικές μνήμες προηγούμενων δεκαετιών.

Τη στιγμή που ερευνώνται τα κίνητρα πίσω από την ένοπλη επίθεση, η συνωμοσιολογία είναι αναπόφευκτη. Αναπόφευκτη είναι και η αναδρομή στις τομές που δημιούργησε ο Σίνζο Άμπε στην πολιτική σκηνή της χώρας του.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται, τις τελευταίες ώρες, γιατί ο συντηρητικός πολιτικός θεωρείται τόσο σημαντικός για την Ιαπωνία.

053_AR-20220708222934_KINQ1_YOMI1451_222931829

Πέρα από το γεγονός ότι κατέγραψε τη μακροβιότερη πρωθυπουργική θητεία στη χώρα του, χάραξε μια σημαντική διαδρομή σε ζητήματα οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

053_190825ASAHI__9_
Το ζεύγος Άμπε και Μακρόν

Η εξωτερική πολιτική του θεωρήθηκε επιθετική, τη στιγμή που η οικονομική στρατηγική του έγινε ευρέως γνωστή ως Abenomics.

Η άνοδός του στην κορυφή επιτεύχθηκε γρήγορα. Εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 1993 και το 2005 έγινε μέλος του υπουργικού συμβουλίου όταν ο τότε πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι τον διόρισε στον υψηλόβαθμο ρόλο του επικεφαλής γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.

Λίγο αργότερα, το 2006, έγινε ο νεότερος μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, κυβέρνησε για ένα χρόνο, ακολούθησε μια διακοπή πέντε ετών και επανήλθε δυναμικά στην  ηγεσία από το 2012 μέχρι το 2020 οπότε και παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Στην ερώτηση ποιες ήταν οι κινήσεις που καθόρισαν την πολιτική του πορεία, η απάντηση εκτείνεται σε πολλά πεδία.

053_AR-2022070816094_20220708SDBGS000276_202207081609440002998
Ο Άμπε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν

Η οικονομική πολιτική του Άμπε

Μέσα από τη γνωστή, με τον όρο Abenomics, οικονομική πολιτική, ο Άμπε άνοιξε τον δρόμο για μια αναπτυξιακή πορεία, με τα αρνητικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Το γεγονός αυτό καθιστούσε φθηνότερο για τους καταναλωτές και τις εταιρείες να δανείζονται χρήματα και να ξοδεύουν. Την ίδια στιγμή, δίνονταν περισσότερα οικονομικά κίνητρα όπως φοροαπαλλαγές ενώ θεσπίστηκαν και μεταρρυθμίσεις με τις οποίες εντάχθηκαν περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό.

Ο Άμπε κατόρθωσε, ακόμη, με τη λήψη νευραλγικής σημασίας μέτρων να ανατρέψει την ύφεση όταν ξεκίνησε τη δεύτερη πολυετή θητεία του. Η πολιτική που εφάρμοσε βασίστηκε σε νομισματική χαλάρωση, δημοσιονομικά κίνητρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Καθοριστικής σημασίας ήταν και οι παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία το 2011 και που οδήγησαν σε κατάρρευση των πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα.

«Γεράκι» σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής θεωρείτο ο Άμπε, με κεντρικό στόχο να τροποποιήσει το ειρηνιστικό μεταπολεμικό σύνταγμα της Ιαπωνίας.

000_B78EO
Στη Σύνοδο του G7 το 2016

 

000_32E27ZN
Ο Άμπε με τη σύζυγό του και τη βασίλισσα Ελισάβετ

Το 2015, πίεσε για το δικαίωμα στη συλλογική αυτοάμυνα, επιτρέποντας στην Ιαπωνία να κινητοποιήσει στρατεύματα στο εξωτερικό.

Οι εθνικιστικές απόψεις του Άμπε συχνά αύξαναν την ένταση με την Κίνα και τη Νότια Κορέα, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψή του το 2013 στο ιερό Γιασουκούνι του Τόκιο.

053_20180ABE36241__4_
Ο Άμπε με την υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας

Τα σκάνδαλα

Τα μελανά σημεία στην πρωθυπουργική θητεία του Άμπε συμπεριελάμβαναν την απώλεια συνταξιοδοτικών αρχείων από την κυβέρνηση, κάτι που συνετέλεσε στην απότομη πτώση του.

Όταν η συζήτηση φτάνει στα χρόνια της διακυβέρνησης Άμπε, αξίζει να σημειωθεί ότι ο συντηρητικός εθνικιστής οδήγησε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) στη νίκη πολλές φορές.

Η πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργού ήταν αμφιλεγόμενη και σύντομη, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, ξεκινώντας το 2006. Ακολούθησε βαριά ήττα για το LDP στις εκλογές της Άνω Βουλής τον Ιούλιο του 2007 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε λόγω ελκώδους κολίτιδας.

Ωστόσο, ο Άμπε επέστρεψε δυναμικά το 2012 και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 2020 οπότε και παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Γιος του πρώην υπουργού Εξωτερικών Σιντάρο Άμπε και εγγονός του πρώην πρωθυπουργού Νομπουσούκε Κίσι, ο Άμπε ανήκε σε πολιτική οικογένεια.

Η δημοτικότητά του είχε σκαμπανεβάσματα, αλλά παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητος λόγω της επιρροής του.

Η προσωπική ζωή

Ο Σίνζο Άμπε γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1954 στην πόλη Ναγκάτο της περιφέρειας Γιαμαγκούτσι, αλλά στην πορεία η οικογένειά του μετακόμισε στο Τόκιο.

Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Σεϊκέι, απ’ όπου αποφοίτησε το 1977. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αμερική όπου συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνιας (University of Southern California).

053_1ABE_KINQ1_DD3W2433_111138308
Ο Άμπε με τη σύζυγό του

Τον Απρίλιο του 1979 ξεκίνησε να δουλεύει για λογαριασμό της βιομηχανίας παραγωγής χάλυβα Kobe Steel. Το 1982 παραιτήθηκε και ακολούθησε μια καριέρα σε κυβερνητικές και κομματικές θέσεις, όπως εκτελεστικός γραμματέας του υπουργού Εξωτερικών, ιδιαίτερος γραμματέας του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, και ιδιαίτερος του γενικού γραμματέα του Κόμματος.

Το 1993, μετά τον θάνατο του πατέρα του, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής, στην περιφέρεια Γιαμαγκούτσι.

Ο Σίνζο Άμπε ήταν παντρεμένος με την Άκιε Ματσουζάκι από το 1987, χωρίς να έχουν αποκτήσει παιδιά.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα