Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Σεζόν με 100.000 κενές θέσεις εργασίας – Φοβάμαι ότι θα χαλάσουμε το brand name της χώρας»

Πρέπει να διαβάσετε

Οδεύοντας προς την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, τα δεδομένα ως προς τα άτομα που πρόκειται να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο προκαλούν και φέτος προβληματισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, βάσει της διαδικασίας επαναπρόσληψης που γίνεται μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων, προκύπτει ότι οι αιτήσεις είναι κατά 27% λιγότερες.

«Είναι ανησυχητικός ο αριθμός αυτός, γιατί θα πρέπει να τον προσθέσουμε στις ήδη 60.000 κενές θέσεις εργασίας που είχαμε πέρυσι. Επομένως, αν κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό αγγίζουμε, χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων, τις 100.000 κενές θέσεις εργασίας για φέτος το καλοκαίρι. Μόνο στο Ηράκλειο, στη διαδικασία των αιτήσεων επαναπρόσληψης, είχαμε μια μείωση της τάξεως σχεδόν του 20%» δήλωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Χότζογλου.

Στο ερώτημα αν η σεζόν μπορεί να βγει με τόσες κενές θέσεις εργασίας, ο κ. Χότζογλου απάντησε: «Η σεζόν θα βγει, όμως θα κινδυνεύσει η ποιότητα στο τουριστικό προϊόν. Θα υπάρξει μεγάλη εντατικοποίηση στη δουλειά όσων πάνε και πολύ φοβάμαι ότι θα χαλάσουμε το brand name που έχουμε φτιάξει τα τελευταία χρόνια».

Γιατί όμως φτάσαμε ως εδώ; Ο κ. Χότζογλου εξήγησε πως η «αρχή του κακού» είναι το ταμείο ανεργίας, το οποίο από το 2013 έχει τρίμηνη ισχύ, με αποτέλεσμα από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάιο που μπαίνει ο πρώτος μισθός της σαιζόν, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να μένουν χωρίς κανένα εισόδημα. Δεδομένου ότι ο μέσος μισθός είναι στα 900 ευρώ, οι πέντε με έξι μήνες εργασίας δεν αρκούν, ώστε να γίνει αποταμίευση για τους χωρίς εισόδημα χειμερινούς μήνες.

«Δε νοούν να καταλάβουν ότι πρέπει να δώσουν κίνητρα για να επιστρέψουν οι επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι από την πανδημία και μετά, ή στράφηκαν σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους ή παρέμειναν στον τουρισμό, αλλά εργάζονται σε ανταγωνιστικές χώρες, όπως στην Κύπρο, την Ισπανία και την Κροατία. Διότι όταν άνοιξε ο κλάδος το 2022 για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, ήρθαμε αντιμέτωποι με καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων, εργοδοτική παραβατικότητα, έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, οφειλές δεδουλευμένων κι εγκατάλειψη τους χειμερινούς μήνες».

Δεδομένου όμως ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, προκύπτει και το ερώτημα αν αυτός ο παράγοντας ενισχύει τις διαπραγματευτικές ικανότητες όσων εργαζομένων παραμένουν στον τουρισμό. «Πως μπορεί μια κότα να έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα από ένα λιοντάρι; Εμείς ζητάμε να εφαρμοστούν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουμε υπογράψει και να κηρυχθούν γενικώς υποχρεωτικές από τον Υπουργό, έτσι ώστε να εφαρμόζονται στο ακέραιο σε όλες τις επιχειρήσεις. Επίσης, να υπογραφεί η τοπική κλαδική σύμβαση στο Ηράκλειο και να κηρυχθεί κι αυτή υποχρεωτική» κατέληξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα