Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
28.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σερβία-Κίνα: Συμφωνία για προμήθεια κινεζικών αντιαεροπορικών συστημάτων

Πρέπει να διαβάσετε

Οι σχέσεις της Σερβίας με την Κίνα αναβαθμίζονται με την υπογραφή στο Πεκίνο συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου η οποία θα αρχίσει να ισχύει από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 3ης συνόδου κορυφής της πρωτοβουλίας «Ένας δρόμος μία ζώνη» παρουσία των προέδρων των δύο χώρων Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Σι Τζι Πινγκ.  Η απαλλαγή από δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές αφορά 10.412 κωδικούς σερβικών προϊόντων και 8.930 προϊόντα από την Κίνα. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. «Κάνουμε πρόοδο σε όλους τους τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε. Η Πρωτοβουλία ΄΄Ενας δρόμος μία ζώνη΄΄  έχει φέρει πολλά καλά στη χώρα μας.

Είμαι υπερήφανος για τη φιλία μας και τα αποτελέσματα που πετύχαμε. Η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, την οποία υπογράψαμε σήμερα, ανοίγει νέες προοπτικές στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Σας ευχαριστώ, πρόεδρε Σι, για την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών και των λαών μας» αναφέρει σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο πρόεδρος της Σερβίας.

Στο Πεκίνο υπεγράφησαν επίσης και σημαντικές συμφωνίας για την κατασκευή έργων υποδομής με την χρηματοδότηση κινεζικών τραπεζών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Κατασκευών Γκόραν Βέτσιτς τα έργα αφορούν την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου από το Βελιγράδι προς την Ουγγαρία, την αγορά πέντε ηλεκτρομηχανών σταθερής τροχιάς υψηλών ταχυτήτων, την κατασκευή δύο αυτοκινητόδρομων συνολικού μήκους 300 χιλιομέτρων στην Βοϊβοντίνα και την τεχνολογική αναβάθμιση ολόκληρου του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας. Το συνολικό κόστος των συμφωνιών που υπεγράφησαν ανέρχεται περίπου σε  τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ , ανέφερε ο σέρβος υπουργός κατασκευών.

Στο τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας συμφωνήθηκε η προμήθεια κινέζικων αντιαεροπορικών συστημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πηγήertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα