Καθώς τα self test μπαίνουν σταδιακά στην καθημερινότητά μας, δημιουργούνται ερωτηματικά αναφορά με τον τρόπο που θα απορρίπτονται τα περιεχόμενά τους στα σκουπίδια.

Όπως έχει γίνει γνωστό από την πρώτη στιγμή, μάσκες, γάντια μιας χρήσης και άλλα αναλώσιμα που χρησιμοποιεί κανείς για την ατομική του προστασία από τον κορωνοϊό δεν θα πρέπει να απορρίπτονται σε μπλε κάδους ανακύκλωσης. Αντίστοιχα και τα απόβλητα των self-test δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

Από τα μέσα της εβδομάδας, τα self test είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία της χώρας, αρχικά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αναμένεται να επιστρέψουν στα Λύκεια της χώρας από Δευτέρα.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η παρακάτω διαδικασία είναι η ενδεδειγμένη για την διαχείριση των αποβλήτων από τη χρήση των self test.

Σε περίπτωση του το self test βγει αρνητικό

Σε αυτή την περίπτωση, το self test απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο).

Το αρνητικό τεστ για μαθητές Λυκείου θα εκδίδει ειδική κάρτα με την οποία θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα στην τάξη. Αντίστοιχα, για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται υπεύθυνη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση του το self test βγει θετικό

Σε περίπτωση του το self test βγει θετικό, αυτό απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς. Από το υπουργείο τονίζουν πως το τεστ θα πρέπει να απορρίπτεται σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, σε περίπτωση θετικού τεστ, αυτό θα πρέπει να δηλώνεται από τους μαθητές (γονείς ή κηδεμόνες) και τους εκπαιδευτικούς στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Γενικές οδηγίες για τα απόβλητα κορωνοϊού

Οι οδηγίες ισχύουν όταν δεν υπάρχει ειδική συσκευασία απόρριψης για το self-test. Σημειώνεται ότι ισχύουν και οι γενικές οδηγίες για τα απόβλητα Covid-19.

Πηγή: iefimerida.gr