Για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στην Κρήτη μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως τόνισε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» έχει ομαλοποιηθεί η ζωή στο νησί μετά τις πρώτες ώρες ανησυχίας.

«Θεωρώ ότι τα δύσκολα έχουν περάσει. Ήταν μεγάλη η ψυχολογική επιβάρυνση για το Λασίθι, αλλά κυρίως για το Αρκαλοχώρι, δεδομένου ότι στην αρχή θεωρήθηκε ότι από εκεί προέρχεται ο σεισμός», τόνισε.

Ο κ. Λέκκας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μη αναμενόμενη μετασεισμική ακολουθία, τόνισε όμως ότι «δεν είναι απαραίτητο να έχουμε έναν μεγάλο μετασεισμό». «Δεν ξέρουμε τη σεισμική ιστορία της περιοχής», σημείωσε και υπενθύμισε ότι σε αντίστοιχου μεγέθους σεισμό στη Σάμο πέρυσι δεν σημειώθηκε ποτέ μεγάλος μετασεισμός. «Καλό θα είναι να υπάρχει ένας μεγάλο μετασεισμός, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει να εκδηλωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός», συνέχισε.

Σε ερώτηση για το εάν ο χθεσινός σεισμός συνδέεται με αυτόν στο Αρκαλοχώρι, απάντησε ότι δεν υπάρχει σύνδεση και ότι τα δύο ρήγματα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.

Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ακόμα ένα ρήγμα στην Κρήτη μετά από τους δύο μεγάλους σεισμούς.

Λέκκας: Δεν ξέρουμε πόση είναι η οροφή του δυναμικού της περιοχής

Ο κ. Λέκκας μίλησε και στο Mega για τα 6,3 Ρίχτερ που έπληξαν χθες την Κρήτη. «Δεν έχουμε ιδιαίτερη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε υποβαθμισμένη ακολουθία. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε μεγάλο μετασεισμό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Σύμφωνα με τις θεωρητικές προσεγγίσεις, η χθεσινή σεισμική δόνηση πρέπει να δώσει ένα μετασεισμό της τάξεως του 5,5 – 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στο Λασίθι δεν είχαμε καθόλου ζημιές με 6,3 Ρίχτερ», συνέχισε ο ίδιος σχετικά με όσα πρέπει να περιμένουμε.

«Όταν ένας σεισμός γίνεται στη θάλασσα οι παρατηρήσεις μας είναι περιορισμένες γιατί δεν μπορούμε να δούμε το ρήγμα, να εκτιμήσουμε μετακινήσεις και τα φαινόμενα. Έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που έχει πλούσιο ιστορικό, αλλά δεν μπορούμε να το καθορίσουμε πλήρως. Για αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί. Το 6,3 είναι ένας μεγάλος σεισμός, αλλά δεν ξέρουμε πόση είναι η οροφή του δυναμικού της περιοχής, και πόσο μπορεί να φτάσει. Ακόμα και μεγαλύτερο σεισμό να κάνει, η ενέργεια κατευθύνεται προς το Λιβυκό Πέλαγος και το Αιγαίο, για αυτό και δεν είχαμε επιπτώσεις, παρά μόνο εξαιρετικά περιορισμένες», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη δεν συνδέονται με τον σεισμό στην Κάρπαθο. «Συνέπεσαν απλά χρονικά. Όλα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε την κάθε φορά προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα φυσικά φαινόμενα», εξήγησε.

Πηγή: iefimerida.gr