Σεισμός – Ανησυχητικά στοιχεία: Το 55% των σχολείων χτίστηκε την περίοδο 1955 με 1985

Πρέπει να διαβάσετε

Ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία και οι τραγικές επιπτώσεις στους γείτονες μας, προκαλούν μεγάλο φόβο και στη χώρα μας και τεράστια ανάγκη να ξεκινήσει έλεγχος σε όλα τα σχολεία και λοιπά δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, υπουργεία κ.α) στα οποία βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι (πολίτες  και εργαζόμενοι). «Ας κάνουμε κάτι τώρα πριν να είναι αργά», δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί και ζητούν από την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων, ενώ όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας μεταξύ άλλων: Να γίνει ουσιαστικός προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτηρίων της χώρας και όχι μόνον οπτικός (στατική επάρκεια, έξοδοι διαφυγής, πυρασφάλεια, επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης κλπ.) το συντομότερο δυνατόν από αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ Α.Ε. σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης

Το εξαιρετικά σοβαρό αυτό θέμα συζητήθηκε και σε σύσκεψη εργασίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χτες το πρωί  (17/2) στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο για ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας δημόσιων κτηρίων (σε πρώτη φάση σχολείων και νοσοκομείων). Όπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στη σύσκεψη εκτός από τα κυβερνητικά στελέχη πήραν μέρος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.

Η θέση του υπουργείου Παιδείας

Από την πλευρά του, το υπουργείου Παιδείας για την ώρα περιορίζεται στην υλοποίηση προγράμματος επιμόρφωσης των στελεχών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων από τους κινδύνους που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, μεταξύ των οποίων και οι σεισμοί. Μάλιστα όπως είπε η υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή υπέγραψε χτες (16 Ιανουαρίου)και σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας με τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας. Σε μια γενικόλογη μάλιστα ανακοίνωση, ανέφερε ότι : Tο υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και συνεργασία με φορείς, που με την τεχνογνωσία και την εξειδίκευσή τους, μπορούν να συνδράμουν στο σχεδιασμό προτάσεων και τη δρομολόγηση δράσεων και συνεργειών για την αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων ως προς την αντισεισμική τους θωράκιση, με έμφαση στα πρακτικά προβλήματα των κατασκευών σε σεισμό, στην αξιολόγηση της συμπεριφοράς υφιστάμενων κατασκευών, στις επεμβάσεις για την ενίσχυση των κατασκευών.

Η κατάσταση των σχολείων

Όπως είχε αναφέρει το Δ.Σ, της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων σε παλιότερη επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, η αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτηρίων είναι αναγκαία, αφού τα περισσότερα έχουν κατασκευαστεί πριν τη θέσπιση των νέων αυστηρών διατάξεων αντισεισμικής προστασίας. Δυστυχώς, το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου των σχολικών κτηρίων που είχε ξεκινήσει το 2004, διακόπηκε το 2011, λόγω της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων(ΟΣΚ). Η πρώτη φάση του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου που έγινε στα σχολικά κτήρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1959, ξεκίνησε το 2004 και ενώ είχε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών του μέχρι τον Απρίλιο του 2006, ολοκληρώθηκε τελικά το 2009. Στη συνέχεια, είχε προγραμματιστεί ο έλεγχος στα σχολικά κτήρια που κατασκευάστηκαν μεταξύ των ετών 1959-1985. Για τη δεύτερη όμως αυτή φάση, δηλαδή για τα υπόλοιπα σχολικά κτίρια που λόγω παλαιότητας ενδέχεται να αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα και που αποτελούν το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων της χώρας, ο έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε, αφού από το 2011 έως τις αρχές του 2017 οι προσεισμικοί έλεγχοι σταμάτησαν, λόγω της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων(ΟΣΚ). Από τον Μάρτιο του 2017, ξεκίνησαν και πάλι από τις υπηρεσίες της εταιρίας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ [ΚτΥπ ΑΕ]» οι προσεισμικοί έλεγχοι των σχολικών κτηρίων της χώρας, οι οποίοι είχαν «παγώσει» από το 2011.

Η ερώτηση των Βουλευτών για τα σχολεία

Όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή κα Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, στην οποία αναφέρουν τα εξής: Μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και την βιβλική καταστροφή που είχε ως αποτέλεσμα στην Τουρκία, καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη ουσιαστικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων στην χώρα μας. Επανερχόμαστε, στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα, επειδή σε σχετικές ερωτήσεις με αριθ. πρωτ.: 1129/07.10.2019  και 89/6.10.2021 δεν λάβαμε μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική απάντηση από τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά μόνο από την ΚΤΥΠ Α.Ε., που αναφέρει ότι δεν δύναται λόγω έλλειψης προσωπικού να διενεργήσει τους αναγκαίους προσεισμικούς και μετασεισμικούς ελέγχους σε όλα τα σχολικά κτίρια.

Επειδή η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση, από άποψη σεισμικότητας, στην Ευρώπη και την έκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Και παρ’ όλα αυτά δεν έχουν πραγματοποιηθεί καθόλου προσεισμικοί έλεγχοι όλων των σχολικών κτηρίων της χώρας, παρά μόνο από το 2011 έως και το 2017 (και αυτοί οι ελάχιστοι έλεγχοι που ξεκίνησαν το 2017 σταμάτησαν το 2018). Επειδή τα σχολικά κτίρια είναι στην πλειονότητα τους παλαιά και με ξεπερασμένες αντισεισμικές προδιαγραφές, με τα κτίσματα της περιόδου 1959 – 1985 να αποτελούν το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων μας. Επειδή σήμερα, στις 16.000 σχολικές κτηριακές εγκαταστάσεις (σύμφωνα με την ΚΤΥΠ Α.Ε.), φοιτούν 1,3 εκατομμύρια περίπου μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα. Επειδή, για την αντισεισμική θωράκιση και την ασφάλεια των σχολικών κτηρίων είναι αναγκαία προϋπόθεση:

  • Ο ουσιαστικός προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτηρίων της χώρας και όχι μόνον οπτικός (στατική επάρκεια, έξοδοι διαφυγής, πυρασφάλεια, επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης κλπ.) το συντομότερο δυνατόν από αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ Α.Ε. σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.
  • Ο μετασεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία της χώρας και ιδιαίτερα σε αυτά, που μετά από σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ετών, έχουν υποστεί ζημιές και αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα.
  • Η έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας και θέσπιση Μητρώου Επισκευών και Συντήρησης για όλες τις σχολικές μονάδες, με ευθύνη των Δήμων στους οποίους βρίσκονται αυτές.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε όσον αφορά στον ουσιαστικό προσεισμικό και μετασεισμικό έλεγχο στα σχολεία της χώρας, ειδικά των περιοχών που έχουν πληγεί από σεισμούς και των περιοχών που είναι σεισμογενείς;

Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τις μονάδες που θα κρίνονται ακατάλληλες, ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα κτηριακές κρατικές ασφαλείς εγκαταστάσεις για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και ασφαλή τα σχολεία; Τι προτίθεστε να κάνετε για τον ουσιαστικό προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτηρίων της χώρας; Και επειδή η χρηματοδότηση είναι θέμα συναρμοδιότητας των Υπουργείων σας, έχετε προβλέψει και εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την πρόσληψη του αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού (τόσο στην ΚΤΥΠ Α.Ε. όσο και στους Δήμους), προκειμένου να προχωρήσετε στην διενέργεια ουσιαστικών προσεισμικών ελέγχων σε σταθερή και μόνιμη βάση; Είναι στις προθέσεις των Υπουργείων σας η σύσταση Μητρώου Ελέγχων και η έκδοση Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας των σχολικών κτηρίων όπως ζητά εδώ και χρόνια το ΤΕΕ;

Πηγήethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα