Σεισμοί στο Ηράκλειο: Τι λένε στο CRETA Γκανάς και Λέκκας

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν μέσα σε λίγη ώρα στο Ηράκλειο.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, σημείωσε πως για ολόκληρη τη χώρα τέτοια φαινόμενα δεν είναι σύνηθες, ωστόσο πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε έξαρση σεισμικής δραστηριότητας σε διάφορα σημεία της χώρας. «Το μόνο κοινό των εξάρσεων είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια χρονική σύμπτωση και όχι γεωδυναμική εξάρτηση. Οι σεισμοί που εκδηλώνονται δεν έχουν σχέση με άλλους σεισμούς. Συνεπώς όλοι αυτοί οι σεισμοί που εκδηλώνονται στην Ελλάδα, γίνονται τυχαία και έχουν χρονική σύμπτωση, η κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που μπορούμε να εκτιμήσουμε».

Σημείωσε δε, πως το ένα ρήγμα δε μπορεί να ενεργοποιήσει κάποιο άλλο. «Δεν μπορεί η δράση στο ένα ρήγμα να δώσει έναυσμα για άλλο ρήγμα γιατί αυτό γίνεται σε μεγάλους σεισμούς της τάξεως των 6,5-7 βαθμών. Υπάρχει ένα κοινό αίτιο που ενεργοποιεί το ένα ρήγμα τη μια και το άλλο την άλλη, το γεωδυναμικό αίτιο υπάρχει. Οι δυνάμεις είναι δεδομένες και αυτές έχουν εξαντλήσει σε ένα μεγάλο βαθμό. Έχουμε μια δραστηριότητα σήμερα με 10 σεισμούς που εμμένουν σε μια άλλη περιοχή που αποτελεί τη συνέχεια των ρηγμάτων του Αρκαλοχωρίου. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινόμενου, ανταλλάσσουμε απόψεις, θεωρώ ότι πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν οι σεισμό για κάποιο χρονικό διάστημα και να έχουμε το ίδιο μέγεθος». 

Κλείνοντας, σημείωσε πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να δίνουν βάση στη φημολογία που κυκλοφορεί παρά μόνο στους αρμόδιους υπεύθυνους φορείς που έχουν την ευθύνη των Κέντρων Παρατηρήσεων και των εκτιμήσεων. «Δεν θα πρέπει να μένουν κάτω από υποδομές που είναι πολύ παλιές και βέβαια θα πρέπει να επικρατήσει ηρεμία σε όλο τον πληθυσμό στο Ηράκλειο, δεδομένου ότι ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζεται αρκεί να μην τον φοβόμαστε και να μη χάνουμε την ψυχραιμία μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ανέφερε πως υπάρχει μια συγκέντρωση επίκεντρων βόρεια από την περιοχή του Αρκαλοχωρίου, πιο κοντά στο Ηράκλειο. «Υπάρχουν αρκετές δονήσεις σε μεγάλα βάθη και σε μικρά μεγέθη. Το μεγαλύτερο μέγεθος ήταν 3,8 που έγινε στις 14.50. Έχουμε άλλες μικρότερες που έγιναν αισθητές επειδή είναι αρκετά κοντά στο Ηράκλειο».

Μάλιστα, χαρακτήρισε «ασθενείς» τις σεισμικές δονήσεις. «Η μεγαλύτερη ήταν 3,8 Ρίχτερ αλλά έχουμε πολλές μικρότερες και όλες στην περιοχή που είπαμε, βόρεια του Αρκαλοχωρίου».

Πρόσθεσε δε, πως η σεισμική δραστηριότητα ξεκινάει τώρα. «Την παρακολουθούμε. Δεν πρέπει να είμαστε καθησυχαστικοί αλλά ούτε να ανησυχούμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στην Ελλάδα τέτοιες περιπτώσεις που έχουμε αρκετές δονήσεις μικρές σε ένα χώρο. Το καλό είναι ότι γίνονται σε μεγάλα βάθη».

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα