Στις… συμπληγάδες της πανδημίας, της αύξησης των κρουσμάτων και των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του ιού παραμένει ο τουρισμός.

Παράγοντες του κλάδου εκφράζουν την αγωνία τους για τα αχαρτογράφητα ύδατα στον τουρισμό και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα.

Ο παράγοντας Χ που θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις των μετακινήσεις είναι οι εμβολιασμοί και η κατάρτιση συντονισμένου σχεδίου διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

«Μπαίνουμε σε μία πορεία για τον τουρισμό χωρίς ακόμη να έχουμε συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση σχεδιασμός και προετοιμασία για να ανοίξουμε τη σεζόν γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ο τουρισμός πρέπει να ανοίξει», δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος Γρηγόρης Τάσσιος.

Πρόσθεσε μάλιστα πως τα αποτελέσματα των διεργασιών σε επίπεδο Ε.Ε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις για τις μετακινήσεις.

«Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας πρωταγωνιστεί σε μία τέτοια κατεύθυνση. Η Ελλάδα έχει προτείνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στον τουρισμό», σημείωσε ο κ. Τάσσιος.

Σε κάθε περίπτωση, ο επιδημιολογικός χάρτης και η θέση των χωρών στην πράσινη ή την κόκκινη ζώνη θα είναι παράγοντας επιλογής για τις προσεχείς καλοκαιρινές διακοπές.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παίξουν ρόλο στις επιλογές εν δυνάμει επισκεπτών. Το πραγματικό διαβατήριο είναι η κοινωνική ευθύνη προκειμένου να μην εμφανίζεται κόκκινη η χώρα που θα αποτρέψει πολλούς επισκέπτες να επιλέξουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος Γρηγόρης Τάσσιος.

Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους θα είναι καλύτερο από την περυσινή περίοδο.

«Θα είναι η σεζόν των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Τα δεδομένα δείχνουν ότι θα κινηθούμε καλύτερα σε σχέση με πέρυσι αλλά με αρνητικό πρόσημο σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019», επεσήμανε ο κ. Τάσσιος.