Σε οικονομικό αδιέξοδο ο Δήμος Γόρτυνας – Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε τον Προϋπολογισμό

Πρέπει να διαβάσετε

Σε οικονομικές περιπέτειες μπαίνει ο Δήμος Γόρτυνας, αυτή τη φορά εξαιτίας του Προϋπολογισμού για το 2023, τον οποίο απέρριψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24, ο Δήμαρχος Γόρτυνας Λευτέρης Κοκολάκης, στις 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Τότε η αντιπολίτευση, που έχει την πλειοψηφία, παρουσίασε και ενέκρινε εναλλακτική πρόταση από εκείνη της δημοτικής αρχής, η οποία όμως σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, ήταν λάθος. «Το έκανε με προχειρότητα. Έπαιρνε χρήματα από κωδικούς που δεν έπρεπε. Η πρόταση είχε λάθη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκολάκης.

Ακολούθως ο εγκεκριμένος από το δημοτικό συμβούλιο προϋπολογισμός, πήγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία ένα μήνα μετά τον απέρριψε.

«Εκτιμάμε πως όλο αυτό είχε σκοπιμότητα» δήλωσε ο κ. Κοκολάκης, προσθέτοντας πως θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και στο επίκεντρο θα μπει ξανά η έγκριση του προϋπολογισμού.

Η ανακοίνωση του Δήμου Γόρτυνας:

Ο Δήμος Γόρτυνας, έχοντας αφήσει οριστικά πίσω του τον εφιάλτη της επιτήρησης, έφερε προς ψήφιση (για δεύτερη συνεχή χρονιά) έναν ισοσκελισμένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο προϋπολογισμό.

 

Σχετικά με ανακοίνωση επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης και κάποιων ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων που αφορά στις μεθοδεύσεις με τις οποίες δεν επέτρεψαν να ψηφιστεί ως τώρα αυτός ο προϋπολογισμός, γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

 

Οι εν λόγω δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν γραπτώς, πριν την συνεδρίαση της 14ης Μαρτίου 2023, δική τους πρόταση για κάποια τμήματα του προϋπολογισμού. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης διαπίστωσαν ότι η πρότασή τους στερούνταν νομιμότητας, καθώς είχαν αφαιρέσει διασφαλισμένες (από την σημερινή δημοτική αρχή) χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση σημαντικών έργων. Ο κ. Σχοιναράκης, ομολογώντας, επί της ουσίας, ότι αν και ήταν Δήμαρχος για 13 χρόνια δεν είναι ικανός να συντάξει έναν σωστό και νόμιμο προϋπολογισμό και προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με την απρέπειά του απέναντι στην Ιερά Μονή Κουδουμά, παρουσίασε, προφορικά, ακόμα μία εναλλακτική πρόταση, η οποία επίσης στερούνταν νομιμότητας.

 

Όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης και όπως, άλλωστε, διαπίστωσε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δυστυχώς, οι εν λόγω δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν… κατάφεραν ούτε να συνεννοηθούν μεταξύ τους (!), ώστε να καταλήξουν, τουλάχιστον, σε μία από τις (μη νόμιμες) προτάσεις τους και να την υπερψηφίσουν. Για την δική τους αδυναμία να συνεννοηθούν, προφανώς δεν είναι δυνατό να ευθύνεται ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Θανάσης Δεσδενάκης, σε βάρος του οποίου έχουν υποβάλλει, άλλωστε, ένα σωρό καταγγελίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, χωρίς να βρεθεί κάτι επιλήψιμο.

 

Ας μας απαντήσουν τελικά: Είναι τόσο ανίκανοι ή κατά την προσφιλή τακτική τους κινήθηκαν με σκοπιμότητα ώστε να αφήσουν τον Δήμο μας χωρίς προϋπολογισμό, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των δημοτών μας και έχοντας ως μοναδικό κίνητρο τις μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες;

 

Και κάτι τελευταίο: Ο κ. Σχοιναράκης μας κατηγορεί ότι δήθεν τον παραπλανήσαμε και ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως το χρηματικό ποσό που αφορούσε στην Ιερά Μονή Κουδουμά, το οποίο πρότεινε να μειωθεί, προερχόταν από διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αναρωτιόμαστε, έχει σημασία αν ήταν από χρηματοδότηση, από έσοδα ή από άλλη πηγή; Δεν βρήκε άλλον κωδικό να περικόψει, παρά επέλεξε εκείνον που αφορούσε στο μοναστήρι; Επιτέλους, λίγη ντροπή…».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα