Στο νεκροταφείο Mytishchi στη Μόσχα έγινε σήμεα η κηδεία του υπαρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Ντμίτρι Ούτκιν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντμίτρι Ούτκιν μαζί με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν και άλλους οκτώ όταν το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη έξω από τη Μόσχα την προηγούμενη Τετάρτη.
Το νεκροταφείο, σύμφωνα με τα ξένα Μέσα αποκλείστηκε από τη στρατιωτική αστυνομία, καθώς η οικογένεια του Ούτκιν ζήτησε να πραγματοποιηθεί η τελετή χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους.
Dmitry "Wagner" Utkin is buried at the Mytishchi cemetery in Moscow.
The area is cordoned off by the military. pic.twitter.com/L9YJWKMRBA
— NEXTA (@nexta_tv) August 31, 2023
Άνθρωπος με σκοτεινό και βίαιο παρελθόν, «σκληρό» πρόσωπο και ναζιστικά τατουάζ, ο 53χρονος Ούτκιν ήταν ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στην οργάνωση του Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Το «Wagner» ήταν το ψευδώνυμό του από τον αγαπημένο του μουσικό, μια περίεργη επιλογή για ένα πολεμιστή. Μια ακόμη ειρωνεία: ο Ούτκιν κατάγεται από την πόλη Άσμπεστ στα Ουράλια, μια πόλη με το όνομα του θανατηφόρου, καρκινογόνου αμίαντου.
Φωτογραφίες δείχνουν ότι ο Ούτκιν έχει πολυάριθμα ναζιστικά τατουάζ, όπως μια σβάστικα, ένας ναζιστικός αετός και το έμβλημα των SS.
Στο παρελθόν ήταν αντισυνταγματάρχης της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU και είχε βρεθεί δύο φορές στην Τσετσενία. Μεταπήδησε το 2013, όταν άφησε την υπηρεσία, στις υπηρεσίες ασφάλειας.
Η Wagner ιδρύθηκε το 2014 από τον Ούτκιν, χωρίς ως σήμερα να είναι σαφές αν ήταν όντως ο ιδρυτής ή ένας «μπροστινός» αγνώστων προσώπων. Η «καριέρα» της Wagner ξεκίνησε από την Ουκρανία, όπου βοήθησε τη Ρωσία να καταλάβει τμήματα στα ανατολικά. Η Wagner συνέχισε να στρατολογεί και να εκπαιδεύει ενόπλους οι οποίοι στάλθηκαν σε ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο.
«Όπλο» του ήταν ο φόβος και η ωμή βία. Λέγεται ότι στη Χομς της Συρίας, τον Ιούνιο του 2017, έδωσε εντολή να ξυλοκοπήσουν μέχρι θανάτου έναν λιποτάκτη και να βιντεοσκοπήσουν την πράξη. Πιο πρόσφατα στην Ουκρανία βίντεο κατέγραψε μισθοφόρο της Wagner που κατηγορείται ότι λιποτάκτησε, να δολοφονείται με βαριοπούλα.
Πάντως ο Ούτκιν δεν φαίνεται να απομακρύνθηκε από τον κύκλο του Κρεμλίνου. Υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες του με ανώτατους αξιωματικούς ενώ το 2016 είχε παρασημοφορηθεί στο Κρεμλίνο για την προσφορά του στην Ουκρανία.