Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα τα νοσοκομεία της Κρήτης. Η κατάσταση κρίνεται προς το παρόν διαχειρίσιμη ωστόσο οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται κρίσιμες.

«Παρατηρείται αύξηση στα νοσοκομεία της Κρήτης και κυρίως στα νοσηλευτικά ιδρύματα του Ηρακλείου. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί διαπιστώνεται μεγάλη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στο νησί. Υπολογίζεται ότι το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εντοπίζεται σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90% στην Κρήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη η διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.

Ήδη υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση μεγαλύτερων πιέσεων στο τοπικό ΕΣΥ λόγω της πανδημίας. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εκκένωση κλινικών.

«Αν αντιμετωπίσουμε πρόβλημα αντίστοιχο με της Θεσσαλονίκης στην έξαρση του Φθινοπώρου, υπάρχει σχέδιο εκκένωσης κλινικών προκειμένου να διατεθούν για τις ανάγκες νοσηλειών ασθενών covid», τόνισε η κ. Μπορμπουδάκη και πρόσθεσε πως «σε συνάντηση με τις διοικήσεις των νοσοκομείων αποφασίστηκε να μην υπάρξει αναστολή χειρουργικών επεμβάσεων. Ίσως υπάρξει μείωση στα τακτικά ιατρεία αλλά προς το παρόν με προσοχή και σύνεση μπορούν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες που υπάρχουν, όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για τα υπόλοιπα νοσήματα».

Έδωσε πάντως αισιόδοξο στίγμα για τις αντοχές των νοσοκομείων της Κρήτης απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για την τήρηση των μέτρων.

«Τα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν βρεθεί ξανά σε ανάλογη δύσκολη θέση και συγκεκριμένα στην έξαρση του προηγούμενου Νοεμβρίου. Πρέπει όμως να είμαστε όλοι προσεκτικοί γιατί οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες», σημείωσε η κ. Μπορμπουδάκη.