Σε επιφυλακή οι αρμόδιες αρχές του Ηρακλείου – «Ζητήσαμε να κηρυχθούμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»

Πρέπει να διαβάσετε

Σε επιφυλακή βρίσκεται η πολιτική προστασία και οι αρμόδιες αρχές της Κρήτης, μετά από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο  Αντιπεριφερειάρχης της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Λεονταρακης ανέφερε ότι, είναι ένα φαινόμενο το οποίο πραγματοποιείται καθημερινά, για περίπου δύο μήνες. «Πέρα από παλιά κτίσματα δεν έχουν δημιουργηθεί ζημιές, έχει δημιουργηθεί όμως πανικός και χρειάζεται ψυχραιμία. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε όργανο της πολιτικής προστασίας για να κάνει αυτοψία, αλλά και για να ενημερώσει σωστά τον κόσμο, ενώ ήδη συνεργεία των δήμων έχουν ξεκινήσει τις καταγραφές ζημιών και είναι ήδη ενεργοποιημένο το σχέδιο «Εγκέλαδος». Μέχρι τώρα πάντως όλες οι απόψεις των ειδικών, συγκλίνουν ότι δε θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης, σχολίασε την σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στο Αρκαλοχώρι, αναφέροντας και τις ανησυχίες των πολιτών.

«Από τις 4 Ιουνίου, που σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, οι δημότες έχουν ανησυχία και νιώθουν ανασφάλεια», σχολίασε ο κ. Φραγκάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι, «το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να φτιάξουμε ένα κλιμάκιο από μηχανικούς του δήμου, προκειμένου να κάνει τις καταγραφές. Τις τελευταίες τρεις ημέρες το κλιμάκιο κατάφερε να ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των κτισμάτων στα οποία δημιουργήθηκαν προβλήματα, τα οποία ξεπερνούν τα 100. Τα κυριότερα προβλήματα αφορούν σε σοβάδες που έχουν ξεκολλήσει, σε ρηγματώσεις, αλλά και σε πάρα πολλές εκκλησίες».

Ο κ. Φραγκάκης, επεσήμανε ότι έκανε αίτημα για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου οι πολίτες να πάρουν αποζημιώσεις και να μπορέσουν να φτιάξουν τα σπίτια τους.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ηρακλείου, Μαρίνος Παττακός, ανέφερε το σχέδιο δράσης σε περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού στο Ηράκλειο. 

Όπως σημείωσε, «ευτυχώς υπάρχουν σχέδια, με το σοβαρότερο να είναι το τελευταίο, το οποίο ονομάζεται «Εγκέλαδος». Το σχέδιο αυτό λοιπόν, προσαρμόστηκε στα υπηρεσιακά και τεχνολογικά δεδομένα του δήμου Ηρακλείου και αυτό που μας ανησυχεί τώρα είναι η εντιμότητα και ο προγραμματισμός του».

Κλείνοντας, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του δήμου Ηρακλείου, Κώστας Καραντινός, αναφέρθηκε στα ετοιμόρροπα κτίρια του Ηρακλείου, τα οποία προκαλούν ανησυχία, για το αν θα καταφέρουν να βγουν αλώβητα σε περίπτωση ενός ισχυρότερου σεισμού.

«Υπάρχει, υπήρχε και θα υπάρχει εγρήγορση στην υπηρεσία, παρά την υποστελέχωση της και τα ετοιμόρροπα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Ευτυχώς οι ιδιώτες έχουν συμμορφωθεί και έχουν επέμβει και έχουν διορθωθεί οι ετοιμορροπίες που είχαν καταγραφεί και υπήρχαν. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι εύκολο και υπόκειται σε τέσσερεις παραμέτρους: τη νομική, την τεχνική, την οικονομική και την πολιτική».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα