Σε «Αττικόν» και «Παπαγεωργίου» οι πρώτες δύο μονάδες εγκεφαλικών – Θα λειτουργήσουν μέσα στο μήνα

Πρέπει να διαβάσετε

Πριν μας αποχαιρετίσει το 2023 θα λειτουργήσουν οι πρώτες δύο μονάδες εγκεφαλικών σε «Αττικόν» και «Παπαγεωργίου» το οποίο αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, και διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Γιώργος Τσιβγούλης υποστηρίζει ότι μόνο θετικές θα είναι η δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας Εγκεφαλικών, αλλά και οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στη νοσηλεία αυτών των περιστατικών

«Οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση Ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια θα ελαττώσουν τη θνητότητα των εγκεφαλικών στην Ελλάδα κατά 5%, την υπολειμματική αναπηρία κατά 17%, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κέντρα αποκατάστασης, θα μειωθούν κατά 20%. Σε απόλυτα νούμερα θα έχουμε 1.300 ασθενείς που δεν θα είναι ανάπηροι σε κάθε έτος, και άλλους 1.500 που δεν θα νοσηλεύονται σε κέντρα αποκατάστασης, λόγω του ότι στην οξεία φάση θα νοσηλευτούν σε αυτές τις εξειδικευμένες μονάδες», είπε ο καθηγητής.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «Το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε μέχρι τώρα και για αυτό δεν είχαμε μονάδες εγκεφαλικών στην Ελλάδα, είναι το νοσηλευτικό προσωπικό. Οι νοσηλεύτριες λείπουν από το ΕΣΥ. Και είναι αστείο να συζητάμε για μονάδες εγκεφαλικών, χωρίς εξειδικευμένες νοσηλεύτριες. Ωστόσο το υπουργείο καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να καλύψει τα κενά.

Στη δική μου κλινική στο «Αττικόν» ήδη με ενέργειες του υπουργείου, του διοικητή της Β ΥΠΕ και του διοικητή του νοσοκομείου, έχουν έρθει νοσηλευτές από Κέντρα Υγείας και εδώ και δύο εβδομάδες εκπαιδεύονται. Μέχρι 20 Δεκεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε. Εμείς και το «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη θα είμαστε οι πρώτες δύο μονάδες που θα λειτουργήσουν εντός του 2023. Θεωρώ ότι θα χρειαστεί ένα έτος για να είναι σε πλήρη λειτουργία η πλειονότητα των μονάδων», τόνισε ο ίδιος.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα