«Ή τώρα ή ποτέ», λένε όσοι εμπλέκονται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης, που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό «πακέτο» μετά το Σχέδιο Μάρσαλ.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται μόνο για τα 30,5 δισ ευρώ των επιχορηγήσεων και δανείων, καθώς αν συνυπολογιστούν τα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ και τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν, το «πακέτο» θα αγγίξει τα 100 δισ ευρώ.

«Τώρα ξεκινά η μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης, στην οποία στοχεύουμε να διπλασιάσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα σε ένα μόλις χρόνο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, επιχειρώντας να προσγειώσει στην πραγματικότητα όσους… ονειρεύονται έναν υγιεινό περίπατο. Αντιθέτως, οι μνημονιακού τύπου διαδικασίες αξιολογήσεις και εκταμιεύσεις, μετατρέπουν τα ορόσημα που έχει θέσει η ίδια η ελληνική πλευρά, σε έναν αγώνα υψηλών απαιτήσεων.

Το Σχέδιο ξεδιπλώνεται σε 4 πυλώνες, που φιλοδοξούν με 17,8 δισ επιχορηγήσεων, να οδηγήσουν στο μετασχηματισμό της Ελλάδας, χωρίς να μείνει κανείς πίσω ήτοι χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και διεύρυνση των ανισοτήτων.

Ειδικότερα:

Ο πυλώνας της πράσινης μετάβασης επικεντρώνεται στην ενεργειακή απόδοση και την ανακαίνιση των κτιρίων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος

Ο πυλώνας του ψηφιακού μετασχηματισμού αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών δικτύου και στη διευκόλυνση της ψηφιακής μετάβασης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

Ο τρίτος πυλώνας επικεντρώνεται στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τη βιωσιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης και την πρόσβαση σε κοινωνικές πολιτικές

Ο τέταρτος πυλώνας συνδυάζει μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, του συστήματος δικαιοσύνης και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε βασικούς τομείς και τη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων

Όσον αφορά στα δάνεια, συνολικού ύψους 12,7 δισ ευρώ, αποσκοπούν στην παροχή κινήτρων για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε μετασχηματιστικούς τομείς της οικονομίας.

Ως «κλειδιά» για την «πράσινη» ανάπτυξη χαρακτηρίζονται τα έργα υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων, με προβλεπόμενο κόστος 645 εκ ευρώ, η ενεργειακή αναβάθμιση 100.000 κατοικιών με 1,3 δισ ευρώ, η εγκατάσταση 80.000 φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα κλπ. Αντίστοιχα, στο πεδίο της ψηφιακής μετάβασης ξεχωρίζουν η ανάπτυξη του δικτύου 5G, η ψηφιοποίηση του Δημοσίου με 1,3 δισ ευρώ, η μετάβαση των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες (375 εκατ. ευρώ), η ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης με 231 εκ ευρώ.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το στοίχημα της κοινωνικής συνοχής, εξ ου και το κονδύλι των 5,2 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το όφελος από την κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και ιδιωτικών κεφαλαίων, που υπολογίζεται ότι μπορούν να δημιουργήσουν περίπου 200.000 θέσεις εργασίας. Μόνο για την ενίσχυση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης, το Σχέδιο προβλέπει τη δέσμευση 740 εκ ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr