Σαρωτικές επιπτώσεις στην οικονομία της Κρήτης από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Πρέπει να διαβάσετε

του Σωτήρη Μεταξά

Θρυαλλίδα με ανυπολόγιστες συνέπειες αποτελεί το φαινόμενο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Οι επιπτώσεις στην Κρήτη εκτιμάται ότι θα είναι σαρωτικές καθώς με χρονικό ορίζοντα το 2100, θα χαθεί το 5% της αγροτικής παραγωγής.

Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες από το ολλανδικό πανεπιστήμιο Delft, στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας μεταδιδακτορικός ερευνητής Θεόδωρος Χατζηβασιλειάδης, μοντελοποίησε τις πιθανές επιπτώσεις με χρονικό ορίζοντα τις επόμενες οχτώ δεκαετίες σε επίπεδο Ευρώπης.

Ο κ. Χατζηβασιλειάδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA για τα βασικά συμπεράσματα που αφορούν στην Κρήτη, περιέγραψε με μελανά χρώματα τα δεδομένα που διαμορφώνονται.

«Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις για την Κρήτη θα καταγραφούν στον αγροτικό τομέα. Τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα και με την τάση ανόδου της στάθμης της θάλασσας, στην Κρήτη θα χαθεί το 5% της παραγωγής», επεσήμανε ο κ. Χατζηβασιλειάδης ο οποίος συμμετέχει και ως ερευνητής στο τμήμα οικονομικής ανάλυσης της ολλανδικής περιβαλλοντικής αρχής PBL.

Η έρευνα αφορά σε 271 ευρωπαϊκές περιοχές ως το 2100, σύμφωνα με ένα σενάριο υψηλών εκπομπών και χωρίς την εφαρμογή νέων μέτρων προστασίας των ακτών. Ανάμεσα στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, με την Κρήτη να βρίσκεται σε κεντρικό κάδρο.

«Στο ενδεχόμενο αύξησης του επιπέδου της θάλασσας 1,13 μέτρα, σενάριο που μοιάζει πιθανό, η Κρήτη θα χάσει το 65% των παραλιών της. Οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα θα είναι σημαντικές και σε επίπεδο χώρας υπολογίζεται πτώση του ελληνικού ΑΕΠ της τάξης του 1%», πρόσθεσε ο κ Χατζηβασιλειάδης.

Στην έρευνα, η Ελλάδα αναλύθηκε σε επίπεδο περιφερειών για τις οικονομικές επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε ένα σενάριο υψηλών εκπομπών ως το 2100.

Από τα ευρήματα προκύπτει η ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές ανά περιφέρεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και οι επιπτώσεις που θα προκαλέσει.

«Ήδη, σήμερα, είναι ορατή η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά 35 εκατοστά στην Κρήτη και η τάση είναι ανοδική. Μπορεί το 2100 να φαντάζει μακρινό, αλλά από τις επόμενες δεκαετίες η πτώση που θα έχουμε σε επί μέρους τομείς της οικονομίας θα είναι αρκετά σημαντική», τόνισε ο Έλληνας μεταδιδακτορικός ερευνητής που συμμετείχε στη διεθνή έρευνα του πανεπιστημίου Delft.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα