Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σαρώνει τα social media η ΑΑΔΕ για… influencers – Ποιο ειδικό τμήμα έχει αναλάβει να «ξετρυπώσει» φοροφυγάδες

Πρέπει να διαβάσετε

«Σαρώνει» τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η Εφορία για να εντοπίσει «λαμπερά» -και όχι μόνον- ονόματα που πλουτίζουν μέσω του διαδικτύου χωρίς να δηλώνουν ούτε… ευρώ! Η υπόθεση γνωστής influencer που πιάστηκε πρόσφατα στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ με την χρήση αλγόριθμου ήταν μόνον η αρχή: Μέσω ειδικής ομάδας ελεγκτών η Εφορία αναζητά «λαβράκια» φοροδιαφυγής στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και κυρίως το Facebook, το Instagram ή το Tik Tok.

Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί πως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι «αστέρες» του διαδικτύου που προσελκύουν μεγάλο αριθμό «ακολούθων» και κατόπιν εκμεταλλεύονται αυτή την «απήχηση» εμπορικά χωρίς όμως να δηλώνουν τα υπέρογκα κέρδη τους.

Ποια ειδική υπηρεσία έχει αναλάβει τις έρευνες

Eιδική υπηρεσία αναλαμβάνει το έργο του εντοπισμού όσων παραβιάζουν την φορολογική νομοθεσία αξιοποιώντας τα «εργαλεία» τα οποία εξασφαλίζουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα: Άλλωστε ήδη τα τελευταία χρόνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσηςέχει ανακαλυφθεί μεγάλος και σημαντικός αριθμός υποθέσεων φοροδιαφυγής και μάλιστα με βάση τυχαίους ελέγχους.

Την «βρώμικη» δουλειά την έχει αναλάβει το Τμήμα Προτεραιοποίησης Υποθέσεων Ελέγχου και Ανίχνευσης Τάσεων Παραβατικότητας, Μηχανογραφικής Υποστήριξης και Αναφορών» που λειτουργεί από τον περασμένο Φλεβάρη, υπό τη  Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων (ΔΙ.Ε.Σ.ΕΛ.) της ΑΑΔΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο είχε εντοπιστεί γνωστό μοντέλο, το οποίο κατέχει σημαντικό ποσοστό σε επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω της οποίας διαφημίζει ρούχα και αξεσουάρ στα social media, και τα πουλάει διαδικτυακά.

Πώς πλούτιζε σε βάρος του κράτους η γνωστή influencer – μοντέλο

Οι ελεγκτές αξιοποίησαν πληροφορίες και από  εταιρείες μεταφορών, μέσω των οποίων διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή. Είναι ενδεικτικό ότι για δύο ελεγχόμενα φορολογικά έτη, διαπιστώθηκε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη σχεδόν 350.000 ευρώ από τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, για την οποία η ελεγχόμενη επιχείρηση υπέβαλε οικειοθελώς δηλώσεις, τόσο στη φορολογία εισοδήματος, όσο και στον ΦΠΑ.

Μετά από αυτό, το συνολικό ύψος φόρων και προστίμων για τις δυο ελεγχόμενες χρήσεις έφτασε στα 270.000 ευρώ.

Το «λάθος» των επιτήδειων του διαδικτύου

Το έναυσμα για ίδρυση ειδικού τμήματος που ερευνά τους influencer δόθηκε από τις υποθέσεις οι οποίες προκύπτουν από τους συνήθεις έλεγχους του ΣΔΟΕ, των ΥΕΔΔΕ και άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Διαπιστώθηκε ότι μέσω των social media δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις «φαντάσματα» οι οποίες πωλούν διάφορα προϊόντα από το διαδίκτυο, χωρίς να έχουν κάνει έναρξη εργασιών και χωρίς να δηλώνουν και να αποδίδουν ΦΠΑ ή φυσικά, να πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις στήνονται εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν φυσική παρουσία, αλλά πωλούν προϊόντα μέσω ιστοσελίδων που είναι ενταγμένες στο Facebook και όχι μόνον.

Οι τιμές είναι δελεαστικές, δεδομένου ότι οι πωλητές, μέχρι να εντοπιστούν από την ΑΑΔΕ είναι αφορολόγητοι, ενώ τα προϊόντα που πωλούν έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα, χωρίς εκτελωνισμό και επιβολή ΦΠΑ.

Οι ελεγκτές είναι έκπληκτοι με το θράσος, ορισμένων περιπτώσεων οι οποίοι εκτός των άλλων, δέχονται πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών, χωρίς να φοβούνται τον έλεγχο της Εφορίας στις καταθέσεις τους, ο οποίος είναι πλέον εύκολος, καθώς η Εφορία είναι online με τις τράπεζες.

Βεβαίως από την λίστα των ελεγκτών δεν λείπουν εκείνα τα «λαμπερά» πρόσωπα που καταφέρνουν να «κλείνουν» πλουσιοπάροχες αμοιβές για διαφήμιση προϊόντων στους χιλιάδες ακολούθους τους, χωρίς βεβαίως να έχει… ενημερωθεί σχετικά η Εφορία.

Σαρωτικοί έλεγχοι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Έτσι, μετά τη διαπίστωση ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για εκτεταμένη μέθοδο παραβίασης της φορολογικής νομοθεσίας, αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας, στόχος της οποίας είναι η ανίχνευση περιπτώσεων φοροδιαφυγής μέσω του Facebook, του Instagram του Tik Tok ή άλλων Social Media.

Συγκεκριμένα, συστάθηκε Τμήμα υπό τον τίτλο «Προτεραιοποίησης Υποθέσεων Ελέγχου και Ανίχνευσης Τάσεων Παραβατικότητας, Μηχανογραφικής Υποστήριξης και Αναφορών», με τις βασικές αρμοδιότητές του να είναι:

– Η διενέργεια στοχευμένων ερευνών και διασταυρώσεων προς επαλήθευση και η αξιοποίηση καταγγελιών ιδιωτών ή άλλων στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση της Διεύθυνσης από κάθε πηγή.

– Η ανίχνευση υφιστάμενων και μελλοντικών τάσεων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, μέσω του διαδικτύου ή του έντυπου Τύπου και της αξιοποίησης των σχετικών πληροφοριών.

– Ο καθορισμός και η διαχείριση του περιεχομένου των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων εκδοτών και ληπτών εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων και μητρώου εξωχώριων (offshore) εταιρειών.

– Οι εισηγήσεις για την επιβολή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιτηδευματιών και των λοιπών πρόσθετων διοικητικών κυρώσεων.

– Η εποπτεία και η διασφάλιση της ορθής εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου της λειτουργίας του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λοιπών Πληρωμών (ΣΜΤΛ και Λ.Π.) του άρθρου 62 του ν. 4170/2013.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα