Εγκλήματα πολέμου χαρακτηρίζει τις ρωσικές επιθέσεις που στοχεύουν αδιακρίτως πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι η Μόσχα πρέπει να καταστεί υπόλογη. Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το Κίεβο με τον Εμανουέλ Μακρόν να κάνει λόγο για «εις βάθος μεταβολή της φύσης» του πολέμου, ενώ στην έκτακτη συνεδρίαση της G7 (στις 15.00 ώρα Ελλάδας αύριο, Τρίτη), τίθεται επί τάπητος η «απάντηση» της Δύσης στο Κρεμλίνο.
«Oι φρικτές επιθέσεις της Ρωσίας κατά του Κιέβου και άλλων πόλεων στην Ουκρανία υποδεικνύουν την απελπισία του Κρεμλίνου. Αυτές οι αδιάκριτες επιθέσεις είναι εγκλήματα πολέμου. [Είμαστε] προσηλωμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να καταστήσουμε υπόλογο το ρωσικό καθεστώς. Θα το συζητήσουμε αυτό με τους εταίρους μας στην G7» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Εν μέσω του μπαράζ βομβαρδισμών, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, είχαν αμφότεροι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Μακρόν διατύπωσε για μία ακόμη φορά την πλήρη υποστήριξή του προς την Ουκρανία και εξέφρασε την προσήλωση της Γαλλίας στην ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο, περιλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικού υλικού, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Σε δηλώσεις του ακολούθως ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «εις βάθος μεταβολή της φύσης» του πολέμου μετά «τα εσκεμμένα πλήγματα της Ρωσίας κατά του συνόλου του ουκρανικού εδάφους και κατά των αμάχων», επισημαίνοντας ότι θα συγκαλέσει άμεσα τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς του συμβούλους για την εξέταση της κατάστασης.
Το Βερολίνο «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου και άλλων πόλεων της Ουκρανίας, δήλωσε ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χεμπεστράιτ, έπειτα από τη συνομιλία των Όλαφ Σολτς και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κατά τη συνομιλία, ο κ. Σολτς ενημερώθηκε για την κατάσταση, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας και διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι ότι το Βερολίνο «θα κάνει το παν προκειμένου να κινητοποιήσει επιπλέον βοήθεια», κυρίως για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων πολιτικών υποδομών, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Γερμανίδα υπουργός ‘Αμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, την ίδια στιγμή δήλωσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο να προσφέρει αποτελεσματική προστασία στον λαό της Ουκρανίας το πρώτο από τα τέσσερα υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας Iris-T SLM».
Οι νέες επιθέσεις «δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να παραδοθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτά τα αμυντικά όπλα», υπογράμμισε.
O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, καταδικάζοντας με τον πλέον έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών από τη Ρωσία, και υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξή της στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειάζεται και στο βαθμό που χρειάζεται»
«Πρόκειται για βάρβαρες και άνανδρες επιθέσεις σε αμιγώς πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, δρόμων, πάρκων, παιδικών χαρών και άλλων δημόσιων χώρων, με στόχο αθώους πολίτες που πηγαίνουν στη δουλειά και στο σχολείο το πρωί», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.
«Με αυτές τις επιθέσεις η Ρωσία στοχεύει να κάνει το μέγιστο κακό. Η στόχευση αδιακρίτως αμάχων απαγορεύεται σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου», υπογραμμίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και ο συνεργός της -το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία– καθώς και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι και εμπλέκονται σε αυτά και άλλα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, θα λογοδοτήσουν.
Υπογράμμισε ειδικότερα ότι η ΕΕ είδε πώς η κυβέρνηση της Λευκορωσίας κατηγόρησε ψευδώς την Ουκρανία -η οποία είναι θύμα, όχι επιτιθέμενος– ότι φέρεται πως σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της Λευκορωσίας. «Τέτοιες αβάσιμες κατηγορίες είναι εντελώς απαράδεκτες», τονίζεται.
Όσον αφορά στην ανακοίνωση Λουκασένκο για ανάπτυξη κοινής στρατιωτικής δύναμης με τη Ρωσία, η ΕΕ προέτρεψε τις αρχές του Μινσκ να απόσχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξη «σε αυτό το βάναυσο, παράνομο εγχείρημα και ειδικότερα να σταματήσουν αμέσως να επιτρέπουν το έδαφος της Λευκορωσίας να χρησιμεύει ως σημείο εξαπόλυσης επιθέσεων κατά Ουκρανών αμάχων».
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, δήλωσε εξίσου πως «οι αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν,
«H EE καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις σε αμάχους και σε αστικές υποδομές. Αυτές οι επιθέσεις είναι βάρβαρες και το μόνο που δείχνουν είναι ότι η Ρωσία επιλέγει τακτικές με στόχο τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των αμάχων. Αυτό είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτά τα αδιάκριτα πλήγματα εναντίον αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο, τονίζοντας ότι η ΕΕ υπενθυμίζει ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».
«Πρόκειται για περαιτέρω και εντελώς απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου», συνέχισε ο Πίτερ Στάνο και πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο συμβάλλουν επίσης στην περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.
Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις
Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά μη στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε παράλληλα γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και καταδίκασα τις φρικιαστικές και αδιάκριτες επιθέσεις κατά μη στρατιωτικής υποδομής στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μέσω του Twitter.
«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον γενναίο ουκρανικό λαό για να αντιμετωπίσει την επίθεση του Κρεμλίνου για όσο χρόνο χρειαστεί».