Σαρηγιάννης στο CRETA: Βιαστήκαμε να βγάλουμε τις μάσκες

Πρέπει να διαβάσετε

Την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε σε ένα αυξητικό κύμα, όπου σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα και με βάση τη δυναμική και το διαθέσιμο πληθυσμό που θα νοσήσει, θα κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχουμε κορύφωση, όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης ενώ από την επόμενη βδομάδα περιμένουμε να δούμε σιγά – σιγά μια τάση αποκλιμάκωσης, με αντίστοιχη κορύφωση και σταθεροποίηση γύρω στις 4 – 5 Απριλίου, στους σκληρούς δείκτες. Μετά μια βαθμιαία αποκλιμάκωση μέχρι το Πάσχα. «Αυτό βέβαια με δεδομένη την κατάσταση σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων προστασίας κλπ. αν χαλαρώσουμε υπερβολικά ή δεν εφαρμόζουμε αυτά που ισχύουν, γιατί έχουμε να κάνουμε με το στέλεχος Όμικρον 2».

Πρόσθεσε δε, πως τώρα θα έπρεπε να βλέπουμε αποκλιμάκωση ενώ βλέπουμε σταθεροποίηση σε θανάτους και ΜΕΘ, ελαφρά αύξηση στις νοσηλείες που θα δώσει ελαφρά αύξηση σε ΜΕΘ και θανάτους. «Αντίθετα στη θέση αυτού που βλέπουμε θα έπρεπε να βλέπουμε αποκλιμάκωση, ο λόγος είναι η αυξημένη διασπορά που αναπόφευκτα θα φέρει προβλήματα με την Όμικρον ή Όμικρον 2 κάποιους ευπαθείς, που είναι αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ».

Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως ίσως βιαστήκαμε να βγάλουμε τις μάσκες, κυρίως όχι προς το φυσικό φαινόμενο, διότι αντικειμενικά «όταν μπορείς να βγάλεις τη μάσκα και δεν έχεις μεγάλο συνωστισμό γύρω σου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η αίσθηση που παίρνεις, που λέει ότι το λήξαμε το παιχνίδι, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορούμε να βγάλουμε μάσκες και μέσα και έξω. Δεν είναι έτσι, η διασπορά είναι ακόμη σημαντική, έχουμε αύξηση και σε συγκεκριμένους χώρους, που εμφανίζεται συγχρωτισμός, όπως τα πανεπιστήμια. Έχουμε μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης από ότι στο γενικό πληθυσμό, άρα ο μηχανισμός παραμένει αυτός που λέμε, της διασποράς, είτε πρωτογενώς με επαφή είτε μέσω αεροζόλ στους κλειστούς χώρους που λόγω του κρύου δεν αερίζονται σωστά. Δεν έχουμε βάλει σε ικανοποιητικό αριθμό κλειστών χώρων, συσκευές απολύμανσης του αέρα, που βοηθούν αλλά χρειάζεται να βοηθάμε και εμείς».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, στην Κρήτη δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα όσον αφορά την πανδημία. «Νομίζω ότι στο νησί, με δεδομένη την αύξηση αυτή, κυρίως λόγω αποκριών και της χαλάρωσης του πνεύματος ότι μπορούμε να κατεβάσουμε άμυνες, δεν είναι δραματικά τα πράγματα. Θα έχουμε σε βάθος χρόνου, την τελική κορύφωση αλλά θα φτάσουμε εκεί. Το θέμα είναι να μην ξεφύγει η κατάσταση, όσον αφορά τη χαλάρωση. Εδώ πραγματικά πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, μπορούμε να υπερκερδίσουμε την Όμικρον 1 και 2 μέχρι το Πάσχα, αλλά πρέπει να είμαστε συνετοί από τη χρήση μέτρων. Από πλευράς ειδικών θα συνιστούσα να μην προτρέξουν να ρίξουν άμυνες, όσο δεν φαίνεται ότι είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης».

Ο κ. Σαρηγιάννης, σημείωσε περνάει με αυτόν τον τρόπο, το μήνυμα ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα. «Δυστυχώς, οι αριθμοί λένε την αλήθεια και η αλήθεια λέει ότι όσο εμείς χαλαρώνομε και ρίχνουμε την άμυνα μας, αυξάνεται η διασπορά και θα αυξηθούν και οι σκληροί δείκτες. Αυτή τη στιγμή στη Γαλλία έχουν αρθεί πολλοί περιορισμοί, στη Γερμανία το ίδιο, στην Ιταλία όχι ακόμη και στη Δανία ενώ εδώ και ένα μήνα έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει πανδημία, τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Στη Δανία που έχει 91% ποσοστό εμβολιασμών, αλλά και στη Γερμανία και στην Αγγλία έχουν 121 χιλ. κρούσματα ημερησίως. Το αποτέλεσμα, το μετράμε συγκεκριμένα, άρα με αυτή τη λογική εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ. Είναι ένα μήνυμα που λέει τελειώσαμε. Μπορούμε να τελειώσουμε μέχρι το Πάσχα, με την έννοια, να έχουμε λιγότερη διασπορά αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να διατηρήσουμε με σοβαρότητα και σύνεση τα μέτρα που είναι βασικά».

Κλείνοντας, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως ο ίδιος διαφωνεί με τη λογική του προστίμου. «Με την έννοια ότι διαφοροποιεί τον πληθυσμό και σε μια πανδημία είναι λάθος να χωρίσεις τον πληθυσμό, σε ένα πόλεμο το ίδιο. Εκεί ήταν λάθος η λογική του προστίμου, είναι σωστό να είσαι ξεκάθαρος και συνεπής σε σχέση με το μήνυμα που θα δίνεις, το μήνυμα είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια αυξητική τάση, που δεν θα είναι έντονη αλλά για να μπορέσουμε να πραγματοποιηθεί αυτή η αποκλιμάκωση πρέπει να το πάρουμε σοβαρά, μέχρι τις αρχές Απριλίου, με την έννοια ότι θα δούμε την αποκλιμάκωση».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα