Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σαρηγιάννης στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κορωνοϊού το καλοκαίρι

Πρέπει να διαβάσετε

Οι μάσκες δεν είναι από σήμερα υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους -πλην λίγων εξαιρέσεων- με τους πολίτες να μην κρύβουν την ικανοποίησή τους για την… ανάσα που τους δίνει η άρση του μέτρου για το καλοκαίρι.

Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συνωστισμός οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αφού το γεγονός ότι τα μέτρα χαλαρώνουν δεν σημαίνει πως ο ιός έχει σταματήσει να μεταδίδεται.

«Να προσαρμοστούμε στα μέτρα με λογική», συνέστησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη. «Ανεξάρτητα από την άρση των μέτρων, πρέπει να κρατήσουμε ένα επίπεδο λογικής και να χρησιμοποιούμε την μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη αυτή την ώρα υπάρχει σταθεροποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, με μια πολύ μικρή τάση αποκλιμάκωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Ωστόσο «επικίνδυνες» περιοχές, όπως η Αττική αλλά και τουριστικοί προορισμοί -Ρόδος και Σαντορίνη- παρουσιάζουν ελαφρά αυξητική τάση στην πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Στην Κρήτη είμαστε ακόμα σε φάση σχετικής αποκλιμάκωσης», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης και διευκρίνισε πως οι αυξητικές τάσεις στους τουριστικούς προορισμούς οφείλονται τόσο στις τουριστικές ροές, όσο και  στην διασπορά νέων στελεχών όπως η Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες έχουν αυξημένη ταχύτητα μετάδοσης κατά 10% σε σχέση με την Όμικρον και την Όμικρον 2 αλλά και 30% μεγαλύτερη πιθανότητα διαφυγής από την ανοσία.

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Σαρηγιάννης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι, επαναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα της μετάλλαξης Δέλτα που εμφανίστηκε στη χώρα μας τον περυσινό Ιούλιο και ενώ καταγράφονταν κατά μέσο όρο 600 ημερήσια κρούσματα, εκτοξεύοντας τον αριθμό τους στις 3.500, μέσα σε διάστημα μόλις 20 ημέρών.

«Άρα δεν μπορούμε να λέμε τελείωσε ο κορωνοϊός λόγω καλοκαιριού και θα τον βρούμε από Σεπτέμβρη, καθώς η επιδημιολογική πορεία έχει να κάνει με το κατά πόσο θα εξαπλωθούν η δύο νέες υποπαραλλαγές, Όμικρον 4 και Όμικρον 5» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής σημείωσε ωστόσο πως σε σύγκριση με πέρυσι έχουμε υψηλότερο ποσοστό ανοσίας, λόγω των εμβολιασμών αλλά και των νοσήσεων, αλλά τόνισε πως αυτό το ποσοστό δεν παραμένει σταθερό στο χρόνο καθώς όσο περνάει ο καιρός μειώνεται η ικανότητα της ανοσολογικής προστασίας. Αυτό είναι και ο λόγος που ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε απαραίτητη την 4η δόση του εμβολίου του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα μοντέλα του εργαστηρίου του, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως οι υπολογισμοί δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν θα υπάρξει νέο κύμα του ιού στη χώρα, ωστόσο τόνισε πως αυτό είναι πιθανό να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι. Ο ίδιος ανέφερε πως οι ειδικοί προβληματίζονται για την αναστροφή της πορείας στην Αττική, όπου υπάρχει αυξητική πορεία των κρουσμάτων γεγονός που σημαίνει ότι η διασπορά -αφού οι Αθηναίοι ακόμα δεν έχουν φύγει για διακοπές- θα γίνει αρχικά στην Αττική. «Αλλά όταν φύγουν για διακοπές ο ιός θα αρχίσει να διασπείρεται και σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε ο καθηγητής ο οποίος μελετά τους μηχανισμούς διασποράς του κορωνοϊού, τονίζοντας παράλληλα πως η επιδημιολογική πορεία εξαρτάται και από το αν θα έχουμε εξάπλωση νέων στελεχών.

«Δεν είναι παράλογο να δούμε μια αυξητική πορεία ανάλογα με το πως θα πάνε και τα παραλλαγμένα στελέχη που ήδη έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα