Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σαρηγιάννης στο CRETA: Η σωτηρία για το Πάσχα είναι η μάσκα – Να γίνει self test για την επιστροφή των μαθητών

Πρέπει να διαβάσετε

Ο οδικός χάρτης για την σχεδόν πλήρη άρση των περιορισμών μετά το Πάσχα, έχει προκαλέσει σοβαρές σκέψεις σε ειδικούς που θεωρούν πως η χαλάρωση θα έπρεπε να γίνει κλιμακωτά.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε πως τα self test θα ήταν πολύ χρήσιμα ειδικά για την επιστροφή στα σχολεία. «Έχουμε την εμπειρία τι συνέβη με την Όμικρον, απέναντι στην Όμικρον ξέρουμε ότι όταν τα παιδιά γύρισαν στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων υπήρξε μια κορυφή ενώ είμασταν σε μια αρχή αποκλιμάκωσης. Υπήρχε μια κορυφή 8-10 του Γενάρη γιατί με τα πολλά τεστ εντοπίσαμε τη διασπορά που συνέβαινε κατά τη διάρκεια των εορτών. Αυτή τη δυνατότητα να σταματήσουμε τη διασπορά, την απεμπολούμε, δεν θα ξέρουμε και το σημαντικότερο δεν θα μπορούμε να σταματήσουμε τη μετάδοση. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές αλλά θα είμαστε όλοι μαζί. Θεωρώ ότι τουλάχιστον ένα τεστ στην επιστροφή θα ήταν χρήσιμο, υπάρχει ακόμη ο χρόνος να συζητηθεί και να προστεθεί στα μέτρα, η πρόταση μου είναι να γίνει και δεν είναι από μένα μόνο».

Ο κ. Σαρηγιάννης σχολίασε πως σε ότι αφορά τα τεστ στη διάρκεια του Μαΐου θα ήταν χρήσιμο τουλάχιστον ένα τεστ. «Καταλαβαίνω το κόστος αλλά όταν δεν έχεις κανένα εργαλείο πηγαίνεις στα τυφλά. Θα ζητούσα να υπάρχουν αυτά τα τεστ και στη διάρκεια του Μαΐου. Η άρση των μέτρων που έχει ανακοινωθεί αυτή τη στιγμή, πιστοποιητικά, μάσκες, στη φάση που είμαστε με βάση μόνο τα συγκεκριμένα στελέχη που κυκλοφορούν στη χώρα, αυτό που θα συμβεί θα είναι όχι μια επανάκαμψη της πανδημίας αλλά μια επιμήκυνση του χρόνου αποκλιμάκωσης. Αντί να πάμε σε πολύ χαμηλά νούμερα στις αρχές Μαΐου θα το δούμε σε δεύτερο χρόνο από τον Ιούνιο. Αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε για την κανονικότητα, αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερη διασπορά και λίγο αυξημένους αριθμούς διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με το τι θα μπορούσαμε να πετύχουμε. Η περίοδος είναι τέτοια και η φάση της αποκλιμάκωσης είναι τέτοια που δεν θα δούμε εύκολα μια επανάκαμψη».

Πρόσθεσε δε, καλό είναι αν βρεθεί κανείς σε χώρο με συγχρωτισμό το Πάσχα να χρησιμοποιήσει τη μάσκα του.

Τι συμβαίνει στην Σανγκάη

Αναφερθείς στα όσα συμβαίνουν στην Σανγκάη λόγω του lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως ακολουθείται η πολιτική του zero-COVID δηλαδή της μηδενικής διασποράς του κορωνοϊού.  

«Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου είχαν 4.000 θανάτους, είναι ελάχιστο σε σύγκριση με το αντίστοιχο 1 εκ. που είχαν οι ΗΠΑ που όμως και οι υπόλοιπες χώρες ακολούθησαν μια πολιτική διαχείρισης της διακινδύνευσης του υγειονομικού κινδύνου. Αυτό που βλέπουμε στη χώρα μας που δεν φτάνουμε σε μηδενικούς θανάτους, είναι ένα επίπεδο υψηλό αλλά όχι εκτός ελέγχου και κάπου εκεί αρχίζουμε να ανοίγουμε, να λειτουργούμε πιο εύκολα την κοινωνία, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της διασποράς στην κοινωνία. Αυτό που βλέπουμε στη Σανγκάη είναι έξω από τη λογική του κόσμου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, έχει να κάνει με το φόβο να μη ξεφύγει εκτός ελέγχου η κατάσταση; Γιατί μεν είναι εμβολιασμένοι, ο πληθυσμός της Κίνας αλλά με ένα εμβόλιο, το κινέζικο που έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα σε στελέχη όπως η Όμικρον» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Κλείνοντας επεσήμανε πως υπάρχουν ερμηνείες με τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. «Υπάρχει η πιθανότητα, να φοβούνται για την έξαρση και άλλων στελεχών. Ξέρουμε ότι υπάρχουν τα ανασυνδυασμένα στελέχη όπως η ΧΕ που μπορούν να δώσουν και αυξημένη μολυσματικότητα και άλλη συμπεριφορά ενδεχομένως αρνητική για εμάς και βεβαίως σε ένα πληθυσμό που φαίνεται να μην έχει ικανή προστασία λόγω των εμβολίων. Η μόνη λύση που έχεις είναι να το σταματήσεις στην αρχή του. Αντιδρούν πολύ βεβαία αλλά πολύ νωρίς οι Κινέζοι. Είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο να παρακολουθεί τι συμβαίνει λόγω της έλλειψης αποδοτικής εμβολιαστικής κάλυψης, κάνει την Κίνα, ένα πληθυσμό που έχει την δυνατότητα να είναι μια πηγή ανασυνδυασμένων μεταλλάξεων».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα