Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
25.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σαρηγιάννης: «Ναι» στην 4η δόση, πιο μεταδοτικές οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5

Πρέπει να διαβάσετε

«Ναι», στην τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο σύνολο του πληθυσμού από το φθινόπωρο, λέει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη που εκτίμησε ότι από τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί 4η δόση.

Ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί στο CNN Greece, τους λόγους για τους οποίους η επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό μετά το καλοκαίρι.

«Αυτή την περίοδο έχουμε αργή αποκλιμάκωση γιατί από τη μία έχουμε ευκολία της διασποράς λόγω της χαλάρωσης των μέτρων και της μειωμένης ατομικής ευθύνης και από την άλλη, η ανοσία έχει επέλθει σε μεγάλο ποσοστό στο γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας βοηθάει τόσο στην αποδυνάμωση του ιού όσο στο να επιλέγουμε εξωτερικούς χώρους και όχι κλειστούς που μεταδίδεται πιο εύκολα ο κορωνοϊός. Το πρόβλημα είναι ότι εξασθενεί η ανοσία γιατί περνάει το διάστημα που νοσήσαμε ή εμβολιαστήκαμε» εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Πιο μεταδοτικές οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5

Εκτός από την παραλλαγή Όμικρον 2 που υπερισχύει ως παραλλαγή, πλέον εμφανίζονται και άλλα στελέχη του Covid-19, τονίζει ο καθηγητής.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο νέα στελέχη του κορωνοϊού. Πρόκειται για την παραλλαγή Όμικρον 4 και την παραλλαγή Όμικρον 5. Και οι δύο, είναι κατά 10% πιο μεταδοτικές από την Όμικρον 2. Το θέμα είναι ότι αν κάποιος έχει ανοσία στην Όμικρον 2, θεωρητικά δεν θα κολλήσει πάλι από την ίδια μετάλλαξη. Όμως το άτομο αυτό έχει περίπου 30% – 40% πιθανότητες να κολλήσει Όμικρον 4 ή Όμικρον 5. Και οι δύο μεταλλάξεις έχουν περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με την Όμικρον 2» λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Ως προς τον πληθυσμό που νοσεί από τις τελευταίες μεταλλάξεις του ιού, ο κ. Σαρηγιάννης λέει ότι:

«Ναι μεν έχουν ήπια συμπτώματα, ωστόσο, εάν κολλήσει κάποιος που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ή έστω κι ένας νέος άνθρωπος που μπορεί να μην έχει ισχυρό ανοσοποιητικό, τότε τα συμπτώματα δεν θα είναι ήπια. Γιατί οι παραλλαγές αυτές αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα».

Ξεκαθαρίζει ότι ένας νέος, θεωρητικά είναι περισσότερο προστατευμένος με την έννοια ότι στατιστικά είναι πιο καλά στην υγεία του.

«Αφενός όμως, δεν αντιδρά το ίδιο ο ιός σε όλους τους νέους και αφετέρου, υπάρχουν και μεγαλύτεροι σε ηλικία που ναι μεν γυμνάζονται και προσέχουν, ωστόσο μπορεί να έχουν μηχανισμούς δράσης που είναι πιο ευάλωτοι στον ιό», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα θα μειωθεί κι άλλο η ανοσία που έχουμε στον κορωνοϊό, ο κ. Σαρηγιάννης κρίνει ότι θα μεταδοθούν περισσότερο οι παραλλαγές στον πληθυσμό και θα ανέβουν τα κρούσματα.

Τέλος, προτείνει να επενδύσουμε στις συσκευές απολύμανσης χώρου για να είμαστε περισσότερο προστατευμένοι το χειμώνα.

Eμβόλια κατά της Covid-19

Οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται με ταχύτερους ρυθμούς για την επίσπευση της παραγωγής ενός εμβολίου που θα μπορεί να αντιμετωπίσει σε μεγάλη κλίμακα όλες τις παραλλαγές.

Αυτό που επιδιώκουν οι επιστήμονες είναι ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού μία φορά το χρόνο, όπως συμβαίνει με την εποχική γρίπη.

«Ξέρουμε εδώ και καιρό ότι γίνονται προσπάθειες από τις φαρμακευτικές εταιρείες να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά ένα ισχυρό εμβόλιο με το οποίο θα εμβολιαζόμαστε μία φορά το χρόνο και όχι σε πολλές δόσεις, όπως συμβαίνει σήμερα. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί αυτό μέχρι το φθινόπωρο που θα αρχίσει πάλι ο εμβολιασμός στον πληθυσμό. Κατά την προσωπική μου άποψη είναι καλύτερο να εμβολιαστεί κάποιος – κυρίως οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι – με ένα από τα έως σήμερα εμβόλια που υπάρχουν στην αγορά, παρά να περιμένει τον μήνα Δεκέμβριο για παράδειγμα, μέχρι να κυκλοφορήσει το ετήσιο» προσθέτει ο κ. Σαρηγιάννης.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα