Δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις δημόσιες και υπαίθριες συναθροίσεις:

«Μετά τη βίαιη περιστολή κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων από την αρχή της διακυβέρνησης της Ν.Δ., τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και την απόγνωση του κόσμου της εργασίας, από τις σαφείς επιλογές πολιτικών λιτότητας, κατατέθηκε το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στο οποίο επαναφέρονται χουντικές διατάξεις.

Είναι η φυσική συνέχεια της πολιτικής του επιτελικού κράτους, το οποίο με κάθε τρόπο και με κάθε γρανάζι του συστήματός του φιμώνει οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, οποιαδήποτε αντίδραση.

Με το πρόσχημα της κυκλοφοριακής όχλησης, απαγορεύονται ολοκληρωτικά δημόσιες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε κεντρικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων. Εξαφανίζουν δηλαδή οποιαδήποτε αντίθεση από σημεία ορατά στον κόσμο, όπως σώπασαν και τη φωνή της αντιπολίτευσης από τα ΜΜΕ.

Καθίσταται «ιδιώνυμο» το αδίκημα της συμμετοχής σε διαδήλωση που δεν έχει την άδεια της κυβέρνησης και της αστυνομίας και θεσπίζεται επίσημος «οργανωτής» διαδήλωσης , κατά το χουντικό διάταγμα που όριζε «πρόεδρο», ο οποίος και καθίσταται και προσωπικά υπεύθυνος για τη διαδήλωση. Δίνονται αρμοδιότητες και ευθύνες στην αστυνομία, ώστε να κρύβονται πίσω από αυτές οι κυβερνώντες.

Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, όσο και αν προσπαθήσει η κυβέρνηση να φιμώσει τον Ελληνικό λαό, να καταπατήσει δικαιώματα και ελευθερίες που κατακτήθηκαν με θυσίες και αγώνες του λαού μας, δεν πρόκειται να τα καταφέρει.

Είναι πλέον απροκάλυπτη η επιλογή της κυβέρνησης να εξαφανίσουν και να περιθωριοποιήσουν κάθε αντίθετη προς αυτούς άποψη καταπατώντας το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι.»