Σ. Βαρδάκης: «Με υποβάθμιση κινδυνεύει το τουριστικό εθνικό προϊόν, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα»

Πρέπει να διαβάσετε

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και τη συνάντηση που εκκρεμεί με τον Πρωθυπουργό, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, με τη συνυπογραφή του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη, καταθέτοντας αναφορά προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την επιστολή του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Το Σωματείο επισημαίνει το πρόβλημα των εποχικών εργαζομένων, οι οποίοι απολύθηκαν και καλούνται να επιβιώσουν έως και την έναρξη της νέας Τουριστικής Περιόδου του 2023 (Απρίλιο – Μάιο) με 3 μήνες και 5 ημέρες από το ταμείο ανεργίας, για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Ήδη από τις 7 Ιουλίου του 2022, έχει υποβληθεί από την Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού αίτημα στον Υπουργό Εργασίας είτε να επανέλθει σε πέντε μήνες η τακτική επιδότηση όπως ήταν πριν τα μνημόνια, είτε να υπάρξει μια αναλογική επιδότηση.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια, λόγω πανδημίας, πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι εγκατέλειψαν την τουριστική βιομηχανία και το επάγγελμα τους, με τη λογική ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάποιος εποχικός υπάλληλος, καθώς καλείται να διαβιώνει ολόκληρο το χρόνο χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως κίνητρο. Κάτι που δεν συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες όταν ίσχυαν το ΕΦΑΠΑΞ στην εικοσαετία, το τ. ΤΑΞΥ, το ταμείο ανεργίας ακόμα και έως 7 μήνες, σχολές δημόσιας επαγγελματικής κατάρτισης Σ.Τ.Ε. και κυρίως υποχρεωτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σήμερα, οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί, αφού μεγάλο ποσοστό εργοδοτών δεν τηρεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη εργοδοτική παραβατικότητα, αφού κυρίως λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων υπογραμμίζει ότι εάν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν μεριμνήσει για τα απαιτούμενα μέτρα, τα επόμενα χρόνια θα διπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζομένων που λείπει από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με ολέθρια αποτελέσματα και κίνδυνο υποβάθμισης του Τουριστικού Προϊόντος της χώρας μας.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό να ενσκήψουν στα προβλήματα του κλάδου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και να απαντήσουν στα αιτήματά τους.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα