Σπ. Λίτσας στο CRETA για το μεταναστευτικό: « Να αγγίξουμε το ζήτημα απευθείας με τα κράτη που εμπλέκονται»

Πρέπει να διαβάσετε

 

Εν όψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καϊρο την Κυριακή μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο προκειμένου μεταξύ άλλων να τεθεί ένας συγκεκριμένος «οδικός χάρτης» για το ζήτημα του μεταναστευτικού που πλέον πιέζει αφόρητα την Κρήτη, την Ελλάδα, την Ευρώπη η συζήτηση παραμένει ανοιχτή εκπέμποντας sos και ζητώντας επιτακτικά μια λύση .

 

Η συνδιάσκεψη στο Καϊρο και οι διμερείς πολιτικές στρατηγικές

 

«Η συνδιάσκεψη στο Κάϊρο είναι σημαντική αλλά νομίζω όμως θα πρέπει να ληφθούν πολυεπίπεδα μέτρα τα οποία εκτός από την Αίγυπτο, θα πρέπει απευθείας να συζητήσουμε με τα κράτη αυτά, τα οποία αποτελούν πηγή παροχής προσφύγων και μεταναστών. Ποια είναι αυτά τα κράτη; Είναι κράτη στην Μέση Ανατολή όπως για παράδειγμα στην Συρία όπου δεν έχει ακόμη σταματήσει να υφίσταται ο εμφύλιος πόλεμος, παρόλο που είναι σοβαρά πλέον περιορισμένος. Επίσης είναι το Ιρακ, το Ιραν και το Πακιστάν τα οποία δημιουργούν συνεχώς προσφυγικές ροές και βέβαια τα κράτη της Υποσαχάριου Αφρικής. Θα πρέπει δηλαδή να υιοθετήσουμε πολιτικές σε διμερές επίπεδο, να αγγίξουμε το ζήτημα απευθείας με τα κράτη που εμπλέκονται» , εξηγεί ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Σπύρος Λίτσας , μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Της Τηλεόρασης CRETA.

 

Κύπρος: Λιπόθυμα τέσσερα άτομα σε βάρκα με μετανάστες που είχε αποπλεύσει από τον Λίβανο - Ανάμεσά τους και παιδιά

 

Διπλωματία και Μεταναστευτικές Ροές

 

«Η διπλωματία του Μεταναστευτικού έχει να κάνει με τον έλεγχο των Ροών. Την χαρτογράφηση των παραγόντων που λειτουργούν ως διακινητές, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, και αυτού του είδους την πολιτική προσπαθούμε να υιοθετήσουμε και προς την Τουρκία, την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί μία πολιτική η οποία δημιουργεί έναν χάρτη ρευστότητας ο οποίος θα πρέπει συνεχώς να ενημερώνεται με όποια νέα δεδομένα προκύπτουν και σε Γεωστρατηγικό επίπεδο », διευκρινίζει ο κ.Λίτσας .

 

Η ενιαία διαχείριση των συνεχώς αυξανόμενων Μεταναστευτικών Ροών

 

«Οι αποφάσεις που έγκαιρα θα πρέπει να παρθούν πρέπει να ξεκινούν από το νομικό επίπεδο. Θα πρέπει να επιταχυνθούν , εξόχως, οι διαδικασίες οι οποίες αφορούν την απόδοση ή μη status πρόσφυγα. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν σε κεντρικό επίπεδο δημιουργηθεί αυτό το σώμα το οποίο θα έχει την κατάλληλη νομική και πολιτική υποστήριξη ώστε να προστρέξει στις προσπάθειες τις οποίες κάνει η Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Νότιας Ζώνης, ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Κανέναν δεν συμφέρει οι ψυχές αυτές που έρχονται να βρουν καταφύγιο να βρίσκονται στο μεσοδιάστημα. Ούτε να έχουν το προφίλ του μετανάστη-πρόσφυγα αλλά και ούτε και το προφίλ κάποιου που οφείλει να επιστρέψει πίσω από εκεί που ήρθε», επισημαίνει καταληκτικά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων .

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα