Ρύθμιση – ανάσα για τις οφειλές στη ΔΕΥΑΗ

Πρέπει να διαβάσετε

Έως τις 14 Αυγούστου «τρέχει» η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για τους καταναλωτές νερού από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ηρακλείου, που προβλέπει μέχρι και διαγραφή του 95% των προσαυξήσεων. 

Μιλώντας στο Creta24, o Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιάννης Δεικτάκης, ανέφερε πως η συγκεκριμένη ρύθμιση τίθεται σε ισχύ για πρώτη φορά και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν ή να επικοινωνήσουν με την δημοτική επιχείρηση για να ενημερωθούν

«Πολλοί καταναλωτές είχαν παλιές οφειλές που είχαν ανατοκιστεί και αδυνατούσαν να τις τακτοποιήσουν. Ο κόσμος προσέρχεται, είτε με εφάπαξ καταβολή είτε με ρυθμίσεις, υπάρχει και διαγραφή προσαυξήσεων», επεσήμανε ο κ. Δεικτάκης.

Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την οφειλή τους προς τη Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλείου με τους παρακάτω τρόπους:

  1. Εξόφληση εφάπαξ

Στην περίπτωση αυτή αφαιρείται το 95% των προσαυξήσεων.

  1. Εξόφληση σε 6 μήνες με ισόποσες δόσεις και προκαταβολή του 15% του ποσού.

Στην περίπτωση αυτή αφαιρείται το 80% των προσαυξήσεων. Το 15% του οφειλόμενου ποσού θα καταβάλλεται με την αίτηση του ενδιαφερομένου και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

  1. Εξόφληση σε 12 μήνες με ισόποσες δόσεις και προκαταβολή του 15% του ποσού οφειλής.

Στην περίπτωση αυτή αφαιρείται το 70% των προσαυξήσεων. Το 15% του οφειλόμενου ποσού θα καταβάλλεται με την αίτηση του ενδιαφερομένου και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

  1. Εξόφληση σε 24 μήνες με ισόποσες δόσεις και προκαταβολή του 15% του ποσού οφειλής.

Στην περίπτωση αυτή αφαιρείται το 50% των προσαυξήσεων. Το 15% του οφειλόμενου ποσού θα καταβάλλεται με την αίτηση του ενδιαφερομένου και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Επισημαίνεται ότι:

  • Ενδεχόμενοι διακανονισμοί που έχουν γίνει κατά το παρελθόν συνεχίζουν να είναι σε ισχύ, εκτός αν με αίτηση του ενδιαφερόμενου ζητηθεί η υπαγωγή τους στις δυνατότητες ρύθμισης που προβλέπονται με την παρούσα απόφαση.
  • Οι οφειλές που θα υπαχθούν στην ρύθμιση δεν επιβαρύνονται περαιτέρω με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους, εφόσον τηρηθεί η ρύθμιση (προβλέπεται και στον Ν. 4038/2012, Άρθρο 3, Παρ. 8)
  • Κάθε δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριάντα (30) ευρώ

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τη ρύθμιση οι δημότες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 529370-371 και 372 (Τμήμα Καταναλωτών), από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 π. μ. έως τις 14:00 μ. μ.

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος «απειλεί» τη λειτουργία της ΔΕΥΑΗ

Την ίδια στιγμή, σε πολύ σοβαρό πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία της ΔΕΥΑΗ εξελίσσεται το αυξημένο ενεργειακό κόστος, με τις οφειλές της επιχείρησης για ηλεκτρικό ρεύμα να ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Δεικτάκης επεσήμανε πως αν οι αυξήσεις στις τιμές συνεχιστούν και δεν ληφθούν μέτρα από την πολιτεία, η ΔΕΥΑΗ δε θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις.

«Είναι αι μάστιγα για όλες τις ΔΕΥΑ, καθώς το ρεύμα που μας χρεώνουν δεν είναι στο βιομηχανικό τιμολόγιο αλλά θεωρούμαστε σαν οικιακός πελάτης. Αυτό μας κάνει δυσβάσταχτους τους λογαριασμούς. Αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση του ενεργειακού κόστους, θα χρειαστεί παρέμβαση από το κράτος, γιατί η ΔΕΥΑΗ δε θα μπορεί να αντέξει αυτή την αύξηση».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα