Ρωσία: Σε φυλακή υψίστης ασφαλείας μεταφέρθηκε ο Ναβάλνι, 250 χλμ. μακριά από τη Μόσχα

Σε σωφρονιστικό ίδρυμα υψηλότερης ασφαλείας από εκείνη που κρατούνταν έως χθες μεταφέρθηκε ο επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι .

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε φυλακή στο Μελέχοβο της περιοχής Βλαντίμιρ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό δίκτυο «TASS», επικαλούμενο τον Σεργκέι Γιαζάν, πρόεδρο της περιφερειακής επιτροπής δημόσιας εποπτείας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», πρόκειται για την φυλακή υψίστης ασφαλείας «ΙΚ-6» που βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα, ανατολικά της Μόσχας.

Ο Γιαζάν υποστήριξε χθες στο ρωσικό πρακτορείο ότι ο πολέμιος του Πούτιν έχει μεταφερθεί ήδη στη φυλακή. Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς, έγραψε στο Twitter ότι παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η ομάδα του επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης δεν είχε λάβει επιβεβαίωση για τη μεταγωγή του στο Μελέχοβο.

Από την πλευρά της, η Λιουντμίλα Ρομάνοβα, επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή του Βλαντίμιρ, δήλωσε στο πρακτορείο «TASS» ότι η φυλακή όπου βρίσκεται ο Ναβάλνι, έχει καλή φήμη.

Για την δικηγόρο του, Όλγκα Μιχαήλοβα, το νέο κέντρο κράτησης έχει πολύ αυστηρούς κανονισμούς. Σε συνέντευξή της στο ρωσικό TASS τόνισε ότι ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε σωφρονιστικό ίδρυμα αυστηρού καθεστώτος αφότου τέθηκε σε ισχύ η απόφαση βάσει της οποίας καταδικάστηκε για απάτη και ασέβεια προς το δικαστήριο.

«Σήμερα (χθες) ενημέρωσαν τον δικηγόρο του Ναβάλνι στο Πακρόβ ότι ο Ναβάλνι δεν κρατείται πλέον εκεί και μεταφέρθηκε σε φυλακή αυστηρού καθεστώτος, ωστόσο σε ποια συγκεκριμένα δεν μας είπαν», δήλωσε η Μιχαήλοβα.

Ο ίδιος ο Ναβάλνι είχε δηλώσει πρόσφατα ότι στο σωφρονιστικό ίδρυμα στο Μελέχοβο ετοιμάζουν για τον ίδιο «μια φυλακή μέσα στη φυλακή», όπως σχολιάζει το CNN.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ναβάλνι συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2021 κατά την επιστροφή του από τη Γερμανία, όπου ανάρρωνε από δηλητηρίαση από νευροτοξικό παράγοντα, επίθεση για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο. Τότε καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για παραβίαση της αποφυλάκισης υπό όρους.

Τον Μάρτιο, ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση για απάτη και περιφρόνηση του δικαστηρίου, κατηγορίες που απέρριψε ως πολιτικά κίνητρα και προσπάθεια των αρχών να τον κρατήσουν πίσω από τα κάγκελα για όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο δικαστής διέταξε τον επικριτή του Κρεμλίνου να εκτίσει τη νέα ποινή σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κρατουμένου, εξέφρασε την ανησυχία της για την ασφάλειά του. «Το πρόβλημα με τη μεταφορά του σε άλλη φυλακή είναι πως η υψηλότερη ασφάλεια προκαλεί μεγαλύτερο φόβο», είπε.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τη Ρωσία να επιτρέψει στους δικηγόρους του Ναβάλνι να επικοινωνήσουν μαζί του και καταδίκασαν τις «πολιτικά υποκινούμενες» αποφάσεις σε βάρος του. Η Ρωσία «θα λογοδοτήσει στη διεθνή κοινότητα ή οτιδήποτε συμβεί στον Αλεξέι Ναβάλνι», υποστήριξε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα