Ρωσία: Αποστολή «εκτάκτου ανάγκης» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έπειτα από διαρροή

Η Ρωσία σκέφτεται να στείλει σκάφος διάσωσης στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για τα μέλη του πληρώματος του διαστημικού της σκάφους που υπέστη μεγάλη διαρροή ψυκτικού υγρού.

Στις 14/12 ξεκίνησε η διαρροή ψυκτικού υγρού από το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-22, και είναι ορατή στο διάστημα έπειτα από πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας από την NASA.

Ο διευθυντής επανδρωμένων πτήσεων στη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, Σεργκέι Κρικαλιόφ, μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι ζημιές βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε την Πέμπτη 22/12 από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Εάν η θερμική ανάλυση —που θα επιτρέψει να εκτιμηθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό της καμπίνας— δείξει ότι το διαστημικό σκάφος MS-22 δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει πλήρωμα, η εκτόξευση άλλης κάψουλας Σαγιούζ, που προβλεπόταν να γίνει στα μέσα Μαρτίου από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, ρωσική βάση εκτόξευσης στο Καζακστάν, μπορεί να επισπευστεί και η κάψουλα να φθάσει στον ΔΔΣ χωρίς πλήρωμα, εξήγησε.

«Εξετάζουν το να στείλουν το επόμενο όχημα Σαγιούζ στα τέλη Φεβρουαρίου», συμπλήρωσε ο Τζόελ Μονταλμπάνο, αξιωματούχος αρμόδιος για τον ΔΔΣ στη NASA, που συμμετείχε στη συνέντευξη.

Αν χρειαστεί όντως η εσπευσμένη αποστολή, το διαστημόπλοιο που έχει υποστεί ζημιά θα επιστρέψει στη Γη χωρίς πλήρωμα.

Το διαστημικό σκάφος Σαγιούζ MS-22 μετέφερε τον Σεπτέμβριο στον σταθμό δύο ρώσους κοσμοναύτες, τους Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πέτελιν, καθώς και τον αμερικανό αστροναύτη Φρανκ Ρούμπιο.

Επί του παρόντος βρίσκονται επτά άνθρωποι στον ΔΔΣ, όμως αν το MS-22 κριθεί πως δεν είναι πλέον αξιόπλοο, ο διαστημικός σταθμός θα διαθέτει μόλις ένα σκάφος διάσωσης, ικανό να μεταφέρει μόνο τέσσερις ανθρώπους, στην περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί.

Η ρωσίδα κοσμοναύτρια Άννα Κικίνα, οι αμερικανοί αστροναύτες Νικόλ Μαν και Τζος Κασάντα και ο ιάπωνας Κοΐτσι Ουακάτα έφθασαν στον ΔΔΣ με διαστημόπλοιο Dragon της αμερικανικής εταιρείας SpaceX τον Οκτώβριο.

Χρειάζεται επιπλέον δουλειά για να εξακριβωθεί εάν το πρόβλημα προκλήθηκε από μικρούς μετεωρίτες φυσικής προέλευσης, συντρίμμια ανθρώπινης προέλευσης ή τεχνική βλάβη, σύμφωνα με τον κ. Μονταλμπάνο.

Ο ΔΔΣ παραμένει ένα από τα λιγοστά πεδία όπου η σύμπραξη της Μόσχας και της Ουάσινγκτον συνεχίζεται ανεπηρέαστη από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και τις δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός τέθηκε σε λειτουργία το 1998, περίοδο αμερικανορωσικής συνεργασίας, μετά την κούρσα του διαστήματος στην οποία είχαν αποδυθεί οι δύο χώρες την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα