Η Κίνα απαγορεύει σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ξένων στελεχών, να φύγουν από τη χώρα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters που μεταδίδουν πολλά ειδησεογραφικά site όπως ο Guardian.
Δεκάδες Κινέζοι και αλλοδαποί έχουν παγιδευτεί από απαγορεύσεις εξόδου, σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας δικαιωμάτων Safeguard Defenders, ενώ η ανάλυση του Reuters διαπίστωσε εμφανή αύξηση στις δικαστικές υποθέσεις που αφορούν τέτοιες απαγορεύσεις τα τελευταία χρόνια.
«Από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία το 2012, η Κίνα έχει επεκτείνει τους νόμους για τις απαγορεύσεις εξόδου και τις χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο, μερικές φορές εκτός νομικής δικαιολογίας», αναφέρει η έκθεση Safeguard Defenders.
Σήμερα ο αριθμός των Κινέζων πολιτών για τους οποίους έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα ανέρχεται σε «δεκάδες χιλιάδες». Κινεζική έκθεση από το 2018 ανέβαζε τον αριθμό των υπό απαγόρευση σε 34.000 ανθρώπους, αυξημένος κατά 55% από την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τουλάχιστον 128 ξένους (εκ των οποίων 29 Αμερικανοί και 44 Καναδοί).
Η ανάλυση του Reuters σχετικά με τις απαγορεύσεις εξόδου, από τη βάση δεδομένων του ανώτατου δικαστηρίου της Κίνας, δείχνει οκταπλάσια αύξηση των υποθέσεων που αναφέρουν απαγορεύσεις μεταξύ 2016 και 2022.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα ενίσχυσε τον νόμο περί αντικατασκοπείας, επιτρέποντας την επιβολή απαγορεύσεων εξόδου σε οποιονδήποτε, Κινέζο ή αλλοδαπό, που βρίσκεται υπό έρευνα.
Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις στη βάση δεδομένων που αναφέρονται σε απαγορεύσεις εξόδου είναι αστικές και όχι ποινικές.
Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχόλια σχετικά με τις απαγορεύσεις εξόδου, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για το πόσα άτομα, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών, υπόκεινται σε αυτές.