Ρέθυμνο: Οι προοπτικές των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης, η ίδρυση νέων και η συζήτηση για νέο Νοσοκομείο

Πρέπει να διαβάσετε

Τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στου Γάλλου, αλλά και οι προοπτικές και το μέλλον των πανεπιστημιακώνσχολών του Ρεθύμνου, αναλύθηκαν στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση που  πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Ρεθεμνιώτικων Νέων και του site rethnea.gr.

«Πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να υπάρξουν – γιατί δεν υπάρχουν – μόνιμα ανοιχτοί, θα έλεγα θεσμοθετημένοι, δίαυλοι επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία, τους θεσμικούς εκπροσώπους της και το πανεπιστήμιο. Αυτό επιβάλλεται να το σκεφτείτε και να το αποφασίσετε εσείς. Ο διάλογος όμως σε κάθε περίπτωση και δη ο δημόσιος, είναι αναγκαίος  για να μπορεί ν’ αντιλαμβάνεται, να καταλαβαίνει η μια πλευρά την άλλη. Εμείς είμαστε εδώ, για το σκοπό αυτό και σήμερα και αύριο» σημείωσε κατά την έναρξη της συζήτησης ο εκδότης της εφημερίδας, Μανόλης Χαλκιαδάκης, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση.

Ο πρύτανης Γιώργος Κοντάκης, οι αντιπρυτάνεις από τις σχολές του Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Σπανουδάκης και Δημήτρης Μυλωνάκης, συζήτησαν διεξοδικά με τους θεσμικούς φορείς του τόπου, τον Υπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, το βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ  Ανδρέα Ξανθό, την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρία Λιονή και το Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη. Στη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε η διάθεση συνεργασίας της διοίκησης του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού με τους θεσμικούς φορείς και η διαδραστικότερη σχέση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία.

Μάλιστα, ο Πρύτανης, Γιώργος Κοντάκης, υπογράμμισε πως η όποια συζήτηση για διαίρεση του πανεπιστημίου σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, είναι ανύπαρκτη.

«Εγώ εκλέχθηκα Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δεν εκλέχθηκα ούτε Πρύτανης του Ηρακλείου, ούτε του Ρεθύμνου. Αίφνης, στην πορεία, εμφανίζεται το Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου και το Πανεπιστήμιο Ηρακλείου. Στη δική μου συνείδηση και σ’αυτά που πιστεύω, αυτή η διαίρεση είναι και πλασματική και ανύπαρκτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντάκης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο ζήτημα της φοιτητικής στέγης: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό το Πανεπιστήμιο της Κρήτης να προσφέρει στους φοιτητές του 3.000 περίπου κατοικίες, για να μπορούν να εγκατασταθούν εδώ».

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει μια έδρα, αλλά έχει δύο πόλους. Οι σχολές του Ρεθύμνου είναι οι λεγόμενες θεωρητικές σχολές. Υπάρχει μια ακαδημαϊκή υποβάθμιση των σχολών του Ρεθύμνου» σημείωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, για να συμπληρώσει στον αντίποδα, ο αντιπρύτανης Δημήτρης Μυλωνάκης: «Οι σχολές του Ρεθύμνου ίσως δε διεκδίκησαν όσα έπρεπε να διεκδικήσουν. Αυτή η εικόνα έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία πέντε χρόνια. Και είμαστε ενώπιον, θέλω να πιστεύω κι ελπίζω, μιας νέας φάσης ανάπτυξης».

Ο αντιπρύτανης Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, στάθηκε στη συμβολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην ανάπτυξη της πόλης, «γιατί αποτελεί την πύλη μέσα από την οποία η πόλη αιμοδοτείται με νέους ανθρώπους, με καθηγητές, με επισκέπτες των ανθρώπων αυτών μέσα και έξω από τη χώρα, από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης και στις δυο πόλεις του και οι οποίες επενδύσεις αιμοδοτούν επιχειρήσεις και παρέχουν εργασία σε συμπολίτες μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το αίτημα του Πανεπιστημίου Κρήτης, για ίδρυση Σχολής Τουρισμού, με τον Πρύτανη να υπενθυμίζει ότι πρόκειται για ένα αίτημα που έχει κατατεθεί εδώ και 3 χρόνια στο Υπουργείο. «Πρόκειται για ένα τμήμα το οποίο όντως συμβαδίζει με τις επιθυμίες, τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».  

Παράλληλα, τέθηκε επί τάπητος η δημιουργία νέου νοσοκομείου Ρεθύμνου, με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη να σημειώνει πως αναμένονται εξελίξεις ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Πρόκειται για το κομβικότερο σκέλος του πρώτου συνολικού ανασχεδιασμού των υγειονομικών υπηρεσιών του Ρεθύμνου. Η χωροθέτηση του νέου νοσοκομείου στις οικοπεδικές εκτάσεις του πανεπιστημίου είναι ιδανική, αφού είναι σε μια περιοχή κοντά στον περιαστικό ιστό, με ανεπτυγμένη συγκοινωνία κι εύκολη πρόσβαση τόσο από την πόλη, όσο και με βάση τον εκσυγχρονισμένο ΒΟΑΚ που θα αναβαθμιστεί τα επόμενα χρόνια. Δουλεύουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση και θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι εξελίξεις αναφορικά με πρωτοβουλίες ανάπτυξης χρηματοδοτικών εργαλείων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Να αναζητούμε κοινές προσεγγίσεις και κυρίως παρεμβάσεις που θα έχουν μετρήσιμη κοινωνική ανταποδοτικότητα, που θα είναι αμοιβαία επωφελείς και για το πανεπιστήμιο, αλλά και για τον τόπο μας. Και μια τέτοια κορυφαία παρέμβαση είναι η υπόθεση της συνεργασίας για την προοπτική ανέγερσης νοσοκομείου», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Στη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στην ανέγερση νοσοκομείου, φοιτητικών εστιών και μεγάλου αμφιθεάτρου, αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή. 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα