Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τα προβλήματα των μετακινήσεων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του Δήμου Μυλοποτάμου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, όπως δηλώνει στο Creta24 ο Υπεύθυνος Παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου, Μανούσος Κλάδος, το πρόβλημα είναι χρόνιο και απαιτείται άμεση λύση.

«Το ωράριο των λεωφορείων είναι ελλιπές. Τα δρομολόγια ξεκινούν νωρίς το πρωί, από τις 6 και μετά, με αποτέλεσμα οι μαθητές να φθάνουν στο σχολείο μια ολόκληρη ώρα νωρίτερα και να είναι εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και αφού σχολάσουν, αφού τα μαθήματα τελειώνουν στις 13.30 και οι μαθητές γυρνάνε σπίτι τους στις 16.00, ακόμα και στις 17.00 το απόγευμα».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μαθητές από τα Λιβάδια, οι οποίοι φοιτούν στα σχολεία της Κράνας, καθώς η απόσταση των δύο χωριών, η οποία υπολογίζεται στα 3 χιλιόμετρα, δεν δικαιολογεί την ύπαρξη λεωφορείων για μεταφορά. Ωστόσο, ο υπολογισμός αυτός, αναφέρεται στην ανατολική έξοδο του χωριού των Λιβαδιών, με την δυτική έξοδο να φτάνει έως και 6 χιλιόμετρα από τα σχολεία της Κράνας.

«Οι μαθητές των Λιβαδιών περπατούν έως και 6 χιλιόμετρα καθημερινά για να μεταβούν στα σχολεία τους, επειδή ο νόμος δεν δικαιολογεί την εγκατάσταση δρομολογίων. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρία, παιδάκι νηπιαγωγείου, που παίρνει δρομολόγιο από Γαράζο για Αξό, αφήνεται καθημερινά έξω από το χώρο του σχολείου στις 7.15, περιμένοντας μόνο του μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία των μαθημάτων.

«Ζητάμε άμεσα την αλλαγή των δρομολογίων, την αύξηση των λεωφορείων και των ταξί που εξυπηρετούν τον Δήμο Μυλοποτάμου, καθώς ο τωρινός τους προγραμματισμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των 41 σχολείων του Δήμου».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης, και στις ελλείψεις καθηγητών και δασκάλων, που έχουν ως αποτέλεσμα, τη δημιουργία τεράστιων κενών στη διδακτική ύλη, και συνακολούθως, στην αύξηση της αναμονής των μαθητών, προκειμένου να επιστρέψουν σπίτια τους μετά το πέρας των μαθημάτων.

«Το Λύκειο και το Γυμνάσιο Γαράζου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με μόλις δύο καθηγητές. Το Λύκειο της Κράνας με τρεις. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται μαθήματα τριών και τεσσάρων ωρών, καλύπτοντας συγκεκριμένα μόνο πεδία. Επίσης, οι μαθητές σχολάνε αναγκαστικά νωρίτερα, και αναγκάζονται να περιμένουν κυριολεκτικά στο δρόμο, μέχρι να εμφανιστεί κάποιο λεωφορείο που να τους εξυπηρετεί».

Το κυριότερο αίτημα λοιπόν, αφορά την αναδιάταξη των δρομολογίων, προκειμένου να μην χρειάζεται κανένα παιδί να ξεκινάει πριν τις 7.00 το πρωί και να αναγκάζεται να επιστρέφει αργά το απόγευμα.

Εμμανουέλα Φωτάκη